Протестна акция може да остави България без културни събития за седмица

Общество

06-06-2023, 08:09

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Структури на КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" в областта на културата, Съюзът на артистите и други съсловни организации, са готови на протестна акция, с която за една седмица да оставят България без културни събития - театрални и музикални спектакли, концерти, галерии, музеи, читалища и библиотеки,предаде БНР.

Акцията ще се проведе, ако не бъдат изпълнени исканията им бюджетът на Министерството на културата за 2023 година да не се орязва, както и да се увеличи субсидията за културните институти и за Българското национално радио, каза за „Хоризонт“ председателят на федерация "Култура" към КТ "Подкрепа" Кирил Бинев.

"Много често обществото не забелязва какво се случва на културния фронт и всяка година бюджетът или намалява, или остава същият, което означава, че минималните възнаграждения, които и без това съществуват в областта на културата, стават още по-малки, защото инфлацията ги изяжда. Някъде в областта на 1000-1100-1200 лева максимум – и в музеите, и в библиотеките, в театрите също. Може да се каже, че отрасълът е бедстващ, в това число е и БНР с минималните възнаграждения, които постоянни ги догонва минималната работна заплата", заяви Бонев.