Теменужка Петкова: Ще следим изключително стриктно работата на правителството

Политика

07-06-2023, 09:15

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Тя изрази надежда държавният глава да преосмисли някои свои позиции и наистина да бъде обединител

Ден след гласуването на правителството депутатът от ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова призна в "Деня започва" по БНТ, че няма доверие на ПП-ДБ. Петкова изтъкна, че ГЕРБ ще следи изкъсо работата на правителството и контролът ще бъде "повсеместен".

"Най-лесното беше след тези записи да кажем, че нещата приключват. Но въпросът е какво щеше да се случи след това - отиваме на шести по ред избори и влизаме в омагьосан кръг, от който излизане няма. Затова и лидерът на ГЕРБ, и ръководството проявихме държавническо мислене. И в никакъв случай не мога да кажа, че няма да бъдем критични към работата на правителството. Напротив, контролът ще бъде повсеместен и ние ще следим, защото сме дали нашата подкрепа", коментира Петкова.

Тя посочи, че програмата за управление тепърва трябва да бъде детайлизирана и работата по това започва през следващите дни.

Тепърва ще се обсъжда как ще бъдат излъчени представителите на парламента в органите, чийто мандат е изтекъл, както и как ще бъдат определени областните управители. Петкова посочи, че от ГЕРБ ще държат да излъчат и свои представители.

Тя напомни, че ГЕРБ и "Демократична България" са настоявали това правителство да е съставено само от експерти, но от "Продължаваме промяната" са настоявали да има и политическо представителство. Така единственият представител на ГЕРБ в кабинета е Мария Габриел, каза тя. В отговор на въпроса дали ГЕРБ ще има заместник-министри, Петкова заяви, че е право на всеки министър да избере екипът си.

"Решението от вчера е единственото възможно и правилно решение. Затова гласувах убедено, че трябва да има редовно правителство в България. Това че подкрепяме правителството, не означава, че няма да наблюдаваме изключително стриктно какво се случва в рамките на този кабинет, как се управлява. И при най-малката индикация за грешна посока, повярвайте ми, ще реагираме веднага", каза тя.

Петкова коментира и подкрепата на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ за кабинета "Денков - Габриел" като подчерта, че е важно да се състави конституционно мнозинство.

"Що се отнася до конституционното мнозинство, това е безспорно много важна стъпка към това да решим сериозни проблеми в страната, а именно - проблеми, свързани с правосъдната система. Решението на тези проблеми минава през промяна в Конституцията. За тази промяна в Конституцията е необходима определена подкрепа. Тя трябва да бъде търсена в рамките на всички парламентарно представени сили. И няма нищо нелогично в това да се търси подкрепата и от ДПС", коментира тя.

Относно предложението на ДПС Делян Пеевски да влезе в комисията по конституционни промени Петкова коментира, че това е тяхна воля.

Теменужка Петкова коментира и негативното отношение на президента към новото правителство като напомни, че по конституция функцията му е да е обединител на нацията и изрази надежда държавният глава да преосмисли някои свои позиции и наистина да бъде обединител.

"Вчера бях много изненадана от напускането на президента в Народното събрание в момента, в който предстоеше новото правителство на България да положи клетва. Смятам, че това не беше добър знак на един обединител на нацията и на един президент на България", посочи тя.