Борисов: Управляващите се държаха като дебили и не дадоха оставка

Като „празна“ определи отиващата си 2013 години лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и за пореден път разкритикува управляващите

„Фокус”: Г-н Борисов, как оценявате политическата 2013 година?
Бойко Борисов: Празна година. Ние спечелихме изборите, останахме в опозиция. Тези, които загубиха изборите – управляват. Никой не е доволен от положението, в което се намираме, защото да си загубил избори, а пък да се правиш на управляващ, трябва да имаш изкривен морал. В същото време, да си спечелил изборите и да си стоиш в опозиция, пък е много неестествено за избирателите, които са гласували най-много за тази партия. От февруари до декември, не са спрели протестите. Това са хиляди, хиляди на ден. Ако се превърнат в работни часове, всичко това би дало много продукт. Аз винаги съм твърдял, не само че съм десен човек, в смисъл, идеологията, която изповядвам и партията е център дясно и аз самият, е че само работата може да спаси България. И не случайно и след войни, благодарение на земеделието, ние сме плащали репарации, защото българите са работливи. А, когато толкова хора са по площадите, толкова много човекочаса работа се губи, когато бидейки, пък по площадите затрудняват движението на други, които отиват на работа, предизвикват закъснения, сътресения, обходни маршрути, повече нерви и разход на горива, ако щете, за тези пък хора, това не е добре за една държава. Ние сме малко хора, които работят. И затова аз дадох оставка февруари. България трябва да се развива в спокойна среда и за хората, и за бизнеса и да се работи, да се учи от студентите, да се работи от работещите и продуктът да може да стига и за пенсии, и за заплати и за всичко останало. Цяла година, затова казвам празна година, цяла година премина под това ще има ли оставка правителството, няма ли да има.
„Фокус”: Как гледате на протестите? 
Бойко Борисов: Протестите изиграха роля. Ние, говоря за нашата партия, осъзнахме наши грешки, поправихме ги, поправяме ги. Но изобщо не повлияха на управляващите, те се правят, че не ги виждат. Помните, особено в началото, десетки хиляди излизаха вечер в София, но те се държаха като дебили. Все едно не им се случва това и не дадоха оставка. И това постепенно, постепенно ги изчерпва протестите. Но те изиграха и играят огромна роля. Гражданското общество се събужда, хората все пак в България, поне в това отношение има демокрация и могат да си кажат мнението, въпреки тоталната медийна манипулация, която има по протестите, особено с бройките им - колко хора протестирали, колко хора били. Най-малкото, което е – те събудиха европейската, световна общественост, че в България нещата не са наред. И сега съм убеден, че и мониторинговият доклад ще бъде лош и оценките, които България вече получава и от „Стандарт енд Пуърс” и от рейтинговите агенции, ще бъдат все негативни. Дано това накара управляващите три партии да отидат на избори и да се нормализира страната, така както ни изберат хората, така да се управлява.
„Фокус”: Вижда се активната роля на студентите в протестите, избират нови форми на изразяване на несъгласие. Младите хора протестират срещу всички в политиката.
Бойко Борисов: Това е присъщо на младостта. Ако погледнете в развитие, в годините, историята още на хипи-движенията срещу войната във Виетнам, поне аз оттам горе долу някъде съм ги следял, младите хора винаги се бунтуват, винаги им се иска всичко и веднага, но пък това бута политиците, бута управляващите да работят по-бързо, по-качествено и на хората да им се случва това, което искат днес. И аз мога да кажа - когато дойдохме на власт, София нямаше спортна зала, направихме едно прекрасно съоръжение. Сега младите хора могат да ходят на какви ли не спортни състезания, на какви ли не изпълнители и концерти, което е за тях. Когато дойдох, в София с часове се чакаше по задръстванията, сега има може би най-доброто метро в Европа, където младите хора да могат да си ходят до Студентски град, до центъра, където искат. Направих кварталите на София с метрото, все едно са част от центъра. За 7 минути пристигаш на пъпа на София. Булевардите бяха целите разкопани, сега са асфалтирани. „Витошка” беше едно бунище, сега е прекрасна пешеходна зона за младите хора. Парковете, градините, кръстовището при Телевизионната кула и се продължава. И не само София, просто давам пример, един кристален вид. А колко пари се дадоха, над 100 детски градини са направени. Това е за младите хора, това е за студентите - да си остави детето и да отиде на лекции майката или бащата.
„Фокус”: Младите хора искат и нов морал в политиката. Как вие го виждате? Как прочитате техните искания?
Бойко Борисов: Просто натискът, който получават политиците от подобни движения го гарантира, защото като направиш някакъв грешен закон или грешно движение, те веднага дават възможност да го погледнеш. Защото във всяка партия, във всеки кабинет, във всеки парламент има и лобисти, които бутат в дадена посока даден закон да отиде, някаква поправка или нещо от този вид. Вие знаете забраната за тютюнопушенето колко твърдо ГЕРБ отстоя да бъде гласуван във вида му, който нали, в цял свят, в момента се върви в тази посока. Така че, всичко това, което изброих, е в услуга на младите хора. Ако някъде сме сгрешили, те ще ни покажат, ще се поправим. Вземете нашия кабинет, болшинството в него – министри, зам.-министри бяха на тяхната възраст. Така че, имаме този диалог с тях.
„Фокус”: Кое е най-значимото събитие, според Вас от тази година? В политическия, в обществения живот?
Бойко Борисов: За съжаление, няма такова събитие, което да е донесло за добро. Нито нашата оставка донесе нещо по-добро, нито новото правителство донесе нещо добро. Нито в края на краищата и протестите донесоха резултат някакъв да падне това правителство. Държавата премина тази година на един празен ход. 
„Фокус”: Все пак, трябва да има нещо полезно.
Бойко Борисов: Ние казахме кое е полезно - все пак тези хора, които са на площадите допринесоха за нов морал, най-малкото да бъдат внимателни политиците, за всяко твое действие.
„Фокус”: Ще продължат ли протестите и следващата година? 
Бойко Борисов: Не мога да кажа. Вече идват хора при мен и ми обясняват, дори от тези, които пряко са участвали в нашето сваляне, вече ми е ясен целият алгоритъм на свалянето на нашето правителство. И съм убеден, че затова БСП и ДПС всеки ден говорят „ГЕРБ ще ни свали по незаконен начин”, или „ГЕРБ подкрепя протестите”. Да, ние подкрепяме протестите във формата, в която винаги сме казвали – и „Ранобудните студенти”, и всички, които са на площада, имат своята кауза, по никакъв друг начин. Докато БСП и ДПС чрез своите патерици са използвали хора, които да влязат директно в разпра с полицията през февруари месец. И тези хора намериха начин да се свържат с нас, да разкажат как точно е станало, което ме кара да си мисля защо БСП и ДПС говорят така. Има една приказка, че когато знаеш какво си направил, очакваш същото да ти се направи и на теб. Затова са всеки ден толкова настоятелни в тезите си, че ГЕРБ ще използва агитки, ще използва подобни структури – защото те са използвали точно такива. Не може да има обяснение - отива опозиционен лидер или премиер и участва в политическо предаване и да го посрещат агитки. Това е непродуктивно. Повтарям, това са човекочасове работа. Тези хора са излезли от работа или не почиват след работа, за да са там – и едните, и другите. Това създава напрежение, това създава несигурност в страната, това създава омраза. Цялата нишка в моето интервю е, че трябва всички дружно да работим. И неслучайно съм казвал – политиката трябва да е като мачове на „Левски” и ЦСКА – има мач, мразим се, викаме, на другия ден коментираме и на следващия ден вече няма никакво значение, не го питаш „Ти от „Левски” ли си или от ЦСКА?”, а отиваш на работа, работиш с тези хора, приятели са ти, и т.н. Имам толкова приятели от ЦСКА, но на мач всеки си отива, един-два дена не си говорим, докато ни мине, който е паднал, другият леко му се подиграва, но те се менят нещата. Така трябва да бъде и в политиката. 
„Фокус”: А така ли е?
Бойко Борисов: Не, не е така. Виждате - такава омраза, която в момента насадиха срещу нас. Няма някой да се изкаже в парламента и те да не кажат, ама те го хванали на Варадеро, ама друг го хванали, че летял с „Авиоотряд 28”, трети еди-къде си. Той не обяснява защо, ами казва „Ама той и Борисов така”. Ти си отговаряй за тебе, Борисов е опозиция сега, стига с тоя Борисов. Отговаряйте си за вас. Всеки в изказването си започва не да гледа себе си, а гледа мен. Ние доказахме, че сме единствената партия, която може да променя статуквото и да не влиза в комбинации, затова и всички удари са срещу нас.
Това им е целта на тройната коалиция сега – БСП, ДПС и „Атака” - да отлагат всичко за 2015 година. Виждате техните поредни лъжи и поредни измами. Какво говореше Пламен Орешарски преди изборите и аз тогава му казах - добре вземете и управлявайте, затова върнах мандата да управляват те. Той каза, веднага 250 хиляди работни места, намаляване на безработицата, увеличаване на пенсиите и заплатите, увеличаване на чуждестранните инвестиции, започваме да строим „Белене”, „Южен поток”, големи инфраструктурни проекти. Аз понеже знаех, че тези неща не могат да станат, казах - все пак може да са по-умни, може да имат някаква схема по която да го направят и затова сдадохме властта. Това е демокрацията. Само че, какво се оказа? Безработицата расте, инвестициите в пъти падат, теглят кредити милиарди, милиарди непрекъснато, които няма как да бъдат върнати с реална икономика, кредитният рейтинг на страната пада, не се строи нито „Белене”, нито „Южен поток”, нещо повече - Европейската комисия ни иззе, за радост, суверенитета да преговаряме като държава за своите инфраструктурни проекти. Това са безмилостни факти. Контрабандата скочи в неимоверни размери, цената на горивата скочи. И всъщност от всичките им лъжи – какво остана? Замразиха, не мога да си обясня по каква причина, плавното вдигане на годините за пенсия. За една година само я замразиха. Значи от 2015 година ще започнат да я вдигат. Каква сметка на експерта Орешарски доказа, че може една година да е нулева, в смисъл да не повдигат и препращат всичко за 2015 година. Ето, вчера - имали идеи, че ще правят данък за богатите, ама 2015 година. Защо не го направихте? Вече влизате във втора година на управление. Защо не го правите? А защо 2015-а? Вие, 2015, ако го правите, то ще влезе в 2016-а. Ще правят 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй”, ама от 2016-а. Ще правят увеличение на работните места, но в края на мандата. Ще увеличават пенсиите и заплатите, но в края на мандата. Ще върнат сега взетите осигуровки, държавата трябва да ги върне, ама 2015 година, близо 200 милиона лева.
„Фокус”: На какво се дължи това отлагане, според Вас? Правят ли се сметки друг да е на власт тогава?
Бойко Борисов: Изводът се налага от само себе си. Този, който от 2015-а ще се нагърби да управлява, трябва всичко това да върне, което е не популярна мярка. Вдига годините за пенсия 2015-а, защото те така са казали всъщност, а такава е препоръката на Европейската комисия. Започват да връщат 200 милиона лева за осигуровки, милиардите, които са взети с лихвите, които ще надминат сигурно 700, 800 милиона. Е, кое правителство ще издържи тогава? А те ще имат обяснението пред своите избиратели, ще кажат – виждате ли, ние като дойдохме, вдигахме и ви дадохме по 20 лева за това, 30 лева за онова. Ама това, че са от заеми и те трябва да ги върнат с лихвите, това си го запазват като тишина. Това няма да го казват.
„Фокус”: За хората е важно в момента да имат прехрана.
Бойко Борисов: Затова има нации, които са проспериращи, които гледат в дългосрочен план и нации, които за съжаление, точно тези партии БСП и ДПС в тези години преход са ни превърнали да се борим за насъщния и за оцеляването ден за ден. И те затова държат своите електорати най-бедните, за да могат по този начин да ги манипулират и да казват - „Еми, ей Борисов, какво, като е построил мостове, зали, магистрали, Станишев ни даде 20 лева за Коледа”. То е дори гротескно, но е факт.
Аз не обвинявам хората, но просто съм убеден, че когато се прави инфраструктура и се повдига нивото на живот, на индустрията, на бизнеса, на туризма, на археологията, на културата, това ще допринесе през следващите години да се вдигне и стандартът на живот. Нужно е време и е нужна правилна посока. Затова казвам – има държави, в които дали са леви или десни правителствата, гледат все пак да са постига това ниво. Не само популизъм.
„Фокус”: Коя е най-голямата политическа лъжа тази година?
Бойко Борисов: Не е само една. „Ще направим 250 хиляди работни места” - голяма лъжа.
„Фокус”: Казаха, че ще е до края на мандата
Бойко Борисов: До края на мандата. Какво значение има до края на мандата? Аз мога да кажа, че ако ние управляваме 2018-а ще има 300 хиляди, кой ще чака за 2018-а, затова казвам голяма лъжа. Ще намалят контрабандата – голяма лъжа. Ще строят „Белене” – брадата лъжа. Ще строят „Южен поток” – голяма лъжа. Ще вдигат пенсии, заплати – голяма лъжа. Ще пазят финансовата стабилност – голяма лъжа. Ще махнат данък лихви – голяма лъжа. Ще направят корпоративен данък – голяма лъжа. Всичко, което го препращат след 2015 – 2016 година, са абсолютна заблуда за хората.
„Фокус”: Партиите поеха ангажименти преди изборите. Кои от ангажиментите на ГЕРБ са изпълнени и кои не успяхте? 
Бойко Борисов: Ние изпълнихме абсолютно всички ангажименти пред нашите избиратели. Те не искаха да направим коалиция с БСП, ДПС и „Атака” и ние не направихме и останахме в опозиция. Това е най-големия ангажимент, който сме поемали пред нашите избиратели, и го спазихме в пълния обем. Спомняте си, пред изборите, първият въпрос на всеки журналист към мен беше – „ще правите ли коалиция с БСП, ще правите ли коалиция с ДПС?” и т.н. Ние категорично показахме, че сме единствената партия, която не влиза в безпринципни коалиции. Да, ако те бяха казали да направим експертно, програмно правителство, за една година, за две години, да мине кризата, защото безспорно финансово-икономическата криза в света е страховита, тогава можеше да се говори с тях. Но те решиха, ползвайки златния глас на Волен Сидеров, да си направят правителство и го направиха.
„Фокус”: Какви са перспективите на българската икономика, според Вас, за следващата година?
Бойко Борисов: Ако се работи правилно, перспективите могат да са добри, защото в европейски план Европа леко излиза от кризата. Ние сме все пак скачени съдове и ако средата тук в България е добра, България по-бързо ще излезе от кризата. Но всичко това зависи от правителството. В бюджета виждам само пари, които се харчат, без да има възвръщаемост. И никъде не виждам нещо заложено, което да подскаже, че там ще има растеж на икономиката. 
„Фокус”: Как могат да се върнат инвестициите в страната? 
Бойко Борисов: Само при стабилност. Кой инвеститор, като дойде вечерта, кацне в София и не може да мине през центъра, защото има протести, не може да излезе от хотела, където е настанен, защото има протест и мине през центъра и види целият парламент ограден като крепост, какво ще си каже? Тук е стабилно, тук ще сложа милиони евра.
„Фокус”: Какви са приоритетите на ГЕРБ за 2014 година? 
Бойко Борисов: Много е важно през февруари да променим Устава на партията, да увеличим броя на заместник-председателите, да вкараме нови хора в Изпълнителната комисия, да я разпределим като тежест и ресори и от там насетне решенията вече ще бъдат обявявани не като на лидера или кой какво казал, а това, което Изпълнителната комисия взима като решения. Това ще бъде органът, който ще бъде цитиран. Затова искам Изпълнителната комисия и заместник-председателите така да бъдат избрани, че това да са хора с обществено доверие, хора, които тежат на мястото си. И когато се съберем, да се взима така решението, че след това партията да го изпълнява и да знае, че това е колективно, правилно взето решение, след необходимите разисквания и дебати, а не еднолично или решение на няколко души. 
„Фокус”: Колко заместник-председатели предвиждате да има партия ГЕРБ?
Бойко Борисов: Трима. 
„Фокус”: Сигурно ще се появят коментари, че това е леко оттегляне от политиката. Така ли е? 
Бойко Борисов: Преди четири или пет години в партията всички бяха непознати имена. Докато сега, ако се гледа рейтинга на политиците през годините, от ГЕРБ в първата десетка има винаги 5-6 души. Това означава, че партията е произвела вече своите кадри и имена, които могат да взимат и взимат добри решения. Защо да не се възползваме от повече ум? Хората са казали, че две глави мислят по-добре от една. А когато са 11, винаги е по-добре. А и в края на краищата всеки има своя зенит, своя предел. Това са кадрите, които постепенно, след две-три или когато прецени партията, че трябва да има нов председател, от там ще излезе и новият председател. Няма вечни хора или вечни имена. Все пак аз съм близо 15 години непрекъснато в устата на хората. Това ме и уморява, и в края на краищата води до..., това си е голямо напрежение. 
„Фокус”: Какви са Вашите лични политически приоритети за следващата година? 
Бойко Борисов: Заздравяване на партията – това е много важно, програма. И в момента имаме най-добрата програма с подготвени изпълнители за нея, за да може във всеки един дебат – и за Европейски парламент, и ако има предсрочни избори, вече на хората да казваме не само какво мислим да направим, а и кой ще го направи. Например, като казваме, че ще има финансова дисциплина, ще има този министър, с тези заместници; като казваме регионално развитие, ще строим „Марица” и „Хемус”, това ще е министърът, това ще са заметниците; ако продължаваме да работим в културата и археологията – това ще е министърът, това са му приоритетите, това е програмата. Подготвени екипи, а не като Станишев и Орешарски – да говорим едно, а като дойдем на власт, да говорим, че ще стане 2017, 2018, 2025 г., да се оттеглят нещата във времето. Трябва да се знае какво се прави от първия ден и кой отговаря, за да могат хората да си ни представят. Ако не ни стигат силите, ако има експертно, коалиционно правителство, в зависимост от това как ни подредят хората, да кажем – това са ни екипите. 
„Фокус”: Колко реална е възможността да има предсрочни избори през следващата година? 
Бойко Борисов: Начинът, по който прехвърлят всичко за 2015-а, 2016-а, моят анализ е, че няма да искат да се направят избори две в едно, а ще търсят догодина по това време да се измъкват. Когато страната ще е в много тежко положение. За следващия бюджет, ако отново трябва да се изтеглят по 4 милиарда, за да компенсират всичко това, те няма откъде да дойдат. И 2015-а, ако са те на власт, как ще платят няколко милиарда с лихвите? Просто БСП и ДПС ще потънат в земята, няма да ги има като партия. 
„Фокус”: За ГЕРБ кога е най-добре да има предсрочни избори? 
Бойко Борисов: За ГЕРБ е най-добре да са 2015 година. Тогава няма да има практически противници, но това е пагубно за държавата. Не случайно ние направихме правителство на малцинство и управлявахме четири години, защото просто нямаше кой друг и с кого. В случая се разминава интересът на партията с интереса на държавата. Аз истински се надявам да проявят държавнически усет и да направят предсрочни избори май месец, за да се успокои държавата. Избори две в едно, за да не се харчат още 30-40 млн. лв. За референдум за „Белене” похарчиха милиони, казаха, че от първия ден ще строят „Белене”. Минаха осем месеца, брадати лъжи. 
„Фокус”: Как виждате възможността за коалиционно правителство следващата година след евентуални предсрочни избори?
Бойко Борисов: Да дойдем до тогава и ще говорим. Виждате какви коалиции се пръкват – никога не съм мислел, че „Атака” и ДПС са в коалиция. Никога. Но благодарение на „Атака” ДПС управлява държавата. Така че, да изчакаме. В България всичко е възможно. 
„Фокус”: Виждате ли партньори в дясно, с които да работите заедно?
Бойко Борисов: По принцип всички партии в център-дясно, които имат желание да разговарят, съм готов и отворен за разговори с тях. Но това винаги е взаимно. Ние сме избрали своя курс и го следваме неотклонно. Така че оставям на другите партии и коалиции да взимат своите решения. Ако съвпадат с нашите, са желани партньори. Ако не съвпадат, всеки по своя път. 
„Фокус”: Какви цели си поставя ГЕРБ за евроизборите през 2014 г.?
Бойко Борисов: Важно е да сме първа политическа сила. Ако може пак да имаме 5 депутата ще е добре. 
„Фокус”: Евроскептицизмът набира сила, как това ще се отрази на изборите?
Бойко Борисов: Набира сили в държавите донори, които дават милиарди, а пък в същото време така са подписани договорите, че имат еднакъв глас с тези, които получават милиарди. А на тях тези пари също им трябват – и за техните доктори, и за техните учители, и за техните инфраструктурни проекти. Но европейската солидарност е такава. Както пък България дава пари на страни от третия свят. За България в момента европейските фондове са най-важният доход за балансиране на икономиката, най-вече в екологията, инфраструктурата, конкуренцията, енергийната ефективност. За нас са жизнено важни и затова се надявам българският народ да оцени това и да участва ефективно в изборите за Европейски парламент. 
„Фокус”: Кои са основните цели за развитието на България, които трябва да се случат на национално ниво следващата година?
Бойко Борисов: Балансът между финансова стабилност и икономически растеж – това е най-сложната, но най-важна задача пред всяка една държава. Без да пуснеш дефицитът да расте, да създадеш необходимият икономически механизъм, икономиката да се развива. 
„Фокус”: Сегашното правителство способно ли е да направи това? 
Бойко Борисов: По начина, по който взима кредити, не може. Колко и да се опитват да прехвърлят вина на нашето правителство, има една безспорна статистика – тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ – спрени абсолютно всички еврофондове, идва ГЕРБ – пуснати абсолютно всички еврофондове, идва тройната коалиция – БСП, ДПС, „Атака” – започват отново да спират еврофондовете. И ако това стане практика – да им спрат голяма част от програмите, важните програми за България, това ще допринесе още повече за катастрофа в икономиката, защото през тези програми работят фирми, общини, жизненоважни проекти във ВиК-сектора, в инфраструктурата, екологията, земеделието. Истински се надявам това да не стане.