Борисов: Трудно ми е да приземявам хората, след като Бареков и Станишев им обещават „цветя и рози, мед и масло”

Политика

13-05-2014, 14:53

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Първанов: В момента БСП е жена под чехъл на ДПС

С кодекса „Манолова” БСП и ДПС отблъскват избирателите

ГЕРБ реализира проект на стойност близо 4,5 млн.лв в града

Ева Паунова: ГЕРБ реализира проект на стойност близо 4,5 млн.лв в Стара Загора

ГЕРБ прави голям турнир по футбол, волейбол и стрийтбол в спортен комплекс „Изгрев“

"Да успеем на 333 - да ги поздравим с мощна ОСТАВКА!"

"333 дни ви питаме "Кой"?!

Орешарски, купуваш гласове, както купуват Пеевски и Станишев, май?

Нормално ли е Станишев да твърди, че обвиняемата Дивизиева е „комплимент за правителството”?

Умишлено Станишев и Стойнев водят делото за АЕЦ "Белене" към фалит

Съдът гледа делото срещу Станишев

Едва ли консултации на БСП с „Газпром“ са станали без знанието на Станишев

„Европеецът“ Станишев да се извини заради позорните действия на симпатизанти на БСП!

Орешарски трябва да освободи Дивизиева от поста началник на кабинета!

Орешарски да си плаща за извършени противообществени действия

Борисов: Ако изкарат така още една година, ще паднат като зрели круши

Борисов: Станишев лъже полицаите, че ще им вдигне заплатите (видео)

Борисов: Задкулисието решава нещата в политиката, не честната победа

Борисов: За една година – тотален провал на управлението

Бойко Борисов ексклузивно за Bulgariautre.bg: С един глас да победим БСП е плюс за нас

Борисов: Има министри в кабинета на Орешарски, както и самият той, които можеш да ги гледаш и да се смееш от сутрин до вечер

2000 дадоха старт на предизборната кампания на ГЕРБ в областта (ВИДЕО+СНИМКИ)

Орешарски ще остане в историята със задния си вход!

Бойко Борисов в ексклузивно интервю за Bulgariautre.bg и News.bg:


Как мислите, че може да се стигне до предсрочни избори? Дали евроизборите ще бъдат барометър за тяхното провеждане?

В България това няма значение. Партия като АТАКА, която е с 2 % одобрение, заедно с ДПС и БСП, които са на трета и втора позиция, спрямо изборите, в момента управляват страната. На парламентарни избори ГЕРБ победи. Така че, явно резултатите от изборите в страната ни нямат никакво значение. Тук няма морал в политиците, няма дори елементарно достойнство в Станишев! Той е победен, а излиза и се произнася като победител на изборите.

Какво трябва да се случи, за да се проведат предсрочни избори?

Когато фалира държавата, ще има избори. Но тогава отново всичко ще започне отначало, ще е загубено много ценно време за България. Безвъзвратно ще са загубени пари от Брюксел, много важни инфраструктурни проекти ще са спрени.

В какво вярвате? Имате ли специален ритуал преди избори?

Обикаляме градовете, селата...за да достигнем до повече хора, да поговорим с тях. Ние да чуем тях, те – нас. Дори социологията показва, че сме първа политическа сила и спрямо обществените очаквания. Това, което ме притеснява е, че всички очакват да чуят, че от утре всичко ще тръгне „по мед и масло”. От утре ще вдигнем пенсии, заплати. При този ръст на икономиката, отлив на инвестиции, глад за работници, много безработни, които не са квалифицирани, има огромен проблем! Не е достатъчно само да имаш желанието да работиш, трябва да си квалифициран, дисциплиниран, да се трудиш. Когато разговаряме с бизнеса на тази тема, това е най-големият проблем – липсата на квалифицирана работна ръка.
В това отношение, ако Станишев, Бареков са минали през градове и села преди мен - с обещания за „цветя и рози”, „мед и масло”, е много трудно да приземяваш хората и да им казваш истината, че това не може да се случи. Казвам им, ако искате, вярвайте на лъжите им, изберете си ги!
Преди година Станишев лъжеше, че ще открие нови 250 000 работни места, но безработицата нарасна. Лъжеше, че ще привлече инвеститори – намаляха двойно за година. Лъжеше, че ще се бори с контрабандата - нарасна в чудовищни размери! Лъжеше, че ще премахне лихвите по заемите, не ги премахна, лъжеше за данъците... Излъга хората за всичко, ако искат, сега да му повярват пак. Като ме питат за „цензурата”, казвам им не го слушайте какво говори, а гледайте как гласуват депутатите, които отмъкна и с коя партия. Винаги са с ДПС! Направете си изводи как ще гласуват те и по-нататък!

С какво ще остане в историята Орешарски?
Със задния си вход. Няма друг премиер, който да не знае къде е централният вход на сградите. Той самият каза, призна си „какво лошо има и задният вход е за хора”.

Какво жертвахте в името на политиката?

На практика, този начин на живот изисква да се жертва всичко. Изборът е на всеки човек, така че аз съм направил своя избор и не се оплаквам.

Има ли нещо, което би Ви накарало да се откажете от политиката?

В момента, в който видя, че ГЕРБ може без мен като партия и е стабилен на политическата сцена, ще се оттегля и ще оставя на по-младите, на следващите, да го ръководят! Моята цел не е партия, която да мине и замине за 2, 3 години, а – партия, която да стои твърдо на сцената на обществено-политическия живот, за това се стараем.
Президентска република или повече правомощия за президента?

Поне нека не му взимат правомощията. Поне това, което го има, да не му се отнема! Това, което се опитват да направят в момента с президента, е голяма срамота.

Ако Вие бяхте премиер, какво щеше да се случи с обвиняемата Мария Дивизиева, началник на кабинета Орешарски?

Отива си в първия момент. Законът задължава премиерът да го направи, защото тя няма достъп до класифицирана информация. Това, дори не е отношение на премиера, той само трябва да изпълни закона.

Как приемате факта, че кадри, работили за Вас, работили за Тройната коалиция, бяха уволнени, репресирани от това правителство?

Стараех се да има приемственост, да има спокойствие в държавата, за да може да се развива. Те сега тръгнаха да правят точно обратното. Това, което чета за „Станишевата” Сметна палата е скандално! Ние предупредихме, че ще откажем да изпълняваме решенията на тази поръчкова Сметна палата. Тук вече ще водя битката докрай със Станишев. Това е одитният орган на държавата и аз, за да бъда максимално обективен, оставих ръководството, което беше по негово време. Бяха свестни хора и си вършеха работата! Оставих неговите началници, заемали постовете от времето, когато той беше премиер. Сега праща там съветника си да изпълнява политически поръчки срещу ГЕРБ. Първата ни задача е да сменим това поръчково назначение. Хората ще питат това ли е най-важното. Да, тази Тройна коалиция не трябва да остане ненаказана.
Държавният одит е предоставен на съветник на Станишев. Това е невъзможно да се случи в правова държава! Тя е без опит, шпиц – команда, изпратена от лидера на БСП. Няма нещо, от което да се притеснявам, нека хората не ме разбират погрешно.

Какви резултати на изборите за Европейски парламент бихте оценили като положителни за ГЕРБ?

С един глас да бием БСП, това е положителен резултат за нас.

Каква е добрата развръзка на всичко случващо се за България?

Незабавни избори. Нека да управляваме, както ни подреди народът, но с повече смирение, с повече мисъл за държавата, за хората, за да излиза страната от тази криза!

 

Първата част на интервюто можете да видите тук.