Борисов: Има министри в кабинета на Орешарски, както и самият той, които можеш да ги гледаш и да се смееш от сутрин до вечер

Политика

13-05-2014, 16:07

Автор:

Христина Рибарска

Всичко от Автора

Още по Темата:

Томислав Дончев: Убеден съм, че бъдещето на България е европейско и ще се боря за това

Дончев: Имаме силен отбор, който знае как да защити правата и интересите на страната ни

Томислав Дончев: Днес избираме дали искаме истинска демокрация, или купена

Дончев: Ще работя както и досега в защита на националните интереси на България

С кодекса „Манолова” БСП и ДПС отблъскват избирателите

Държавата фалира бавно, докато смехотворни клипове на БСП се въртят по телевизиите (видео)

БСП и ДПС дойдоха на власт с преврат, злоупотребиха с доверието на ЕС!

Позор! Руменова е включена в предизборната кампания на БСП

2000 дадоха старт на предизборната кампания на ГЕРБ в областта (ВИДЕО+СНИМКИ)

Eвролистата на ГЕРБ е отворена за всички български граждани, независимо от етническия им произход

Репресиите по места, от страна на управляващите, вече са факт

Плевнелиев: Управляващите се правят, че референдумът за изборни права не съществува

ГЕРБ: За година управляващите не направиха нищо за Стара Загора

100 години няма да стигнат на Костинброд, за да плати корекцията от управляващите

Управляващите да спрат да заравят главите си в пясъка!

Управляващите да си вземат отпуск и да се направят избори (видео)

Управляващите да си вземат отпуск и да се направят избори (видео)

Управляващите опитват да ни направят 100% енергийно зависими

Станишев, Стойнев и Орешарски са национални предатели

Орешарски, купуваш гласове, както купуват Пеевски и Станишев, май?

Борисов: Станишев лъже полицаите, че ще им вдигне заплатите (видео)

Орешарски трябва да освободи Дивизиева от поста началник на кабинета!

Едва ли консултации на БСП с „Газпром“ са станали без знанието на Станишев

Нормално ли е Станишев да твърди, че обвиняемата Дивизиева е „комплимент за правителството”?

Съдът гледа делото срещу Станишев

„Европеецът“ Станишев да се извини заради позорните действия на симпатизанти на БСП!

Борисов: За една година – тотален провал на управлението

Бойко Борисов ексклузивно за Bulgariautre.bg: С един глас да победим БСП е плюс за нас

Цветанов: Всеки негласувал подкрепя сегашното статукво, което ни връща години назад

Цветанов: Без висока избирателна активност ще се носим по течението, без да знаем къде ще ни отведе то

Мария Габриел: Положението в земеделието е катастрофално

Не мога да проумея как е възможно столетница да страда от такъв дефицит на кадри!

Бойко Борисов в ексклузивно интервю за Bulgariautre.bg и News.bg:


Има ли нещо, за което съжалявате, което сте пропуснал, докато управлявахте страната?

Винаги има много неща, които могат да се направят по-добре. Винаги има грешки, има и пропуски. Важното е навреме да се отстраняват. В болшинството от случаите, така съм постъпвал. Може да съм закъснял с някои решения, но важното е, че всички сме си извадили поуки от тях.

Услади ли му се на Станишев властта и затова ли не я пуска?

Той е странен човек! Сега иска да става евродепутат, водач на листа е. Преди 4 години говореше, че е най-подготвеният за премиер. Сега има възможност да бъде премиер, но не е! Аз си го обяснявам единствено с това, че той трябва всеки ден да излъже за нещо. Ето днес чета по вестниците - казал, че открили нови 40 000 работни места. Статистиката сочи, че безработицата се е повишила – именно с 40 000 души. Вместо минус, той слага плюс. Правихме референдум за АЕЦ „Белене”, обясняваше как от първия ден, в който дойде на власт, ще започне строежа. Равносметката – за 1 година и половина има само едни 14 млн. лв. похарчени за референдума.
Всеки ден се оправдава, че ГЕРБ му пречел за „Южен поток”. ГЕРБ не му пречеше за ПР-а с първа заварка на две тръби, взети под наем, а му пречи да подпише договора?! ГЕРБ няма никаква власт в момента, за да му пречи. С една дума я докара дотам, че ЕК да ни иззема воденето на преговори и то за важни инфраструктурни проекти. Аз го казах, когато имахме проблеми с цената на тока. Те в момента умишлено я задържат. Това доведе вече до фалит НЕК и БЕХ, защото да задължиш такива компании с по няколко милиарда лева – това си е технически фалит!
Аз си дадох оставка, за да се произнесат хората. Оценката за управлението на ГЕРБ ни я даде народът. За пръв път в новата ни история народът постави една партия, след управлението й отново на първо място! Така че, какво говорят другите, няма значение. Милион и сто хиляди ни поставиха на първо място!

За Вас по-лесно ли е това правителство (буквално) да избута един мандат на власт, за да видят хората какви ще са последствията?

И какво като видят хората?! Това е трагедията на България. Забравиха българите много бързо как през 1996 година БСП, Жан Виденов и Гечев направиха пенсиите 3 долара на месец и фалираха банковата система.

Има ли кадрова криза в ГЕРБ? Готов ли е ГЕРБ да поеме властта?

ГЕРБ премина през един отличен период. Бяхме опозиция, когато бях кмет на София. Бяхме управляващи. Сега ние управляваме общините с 80% от населението. Натрупахме и опозиционен опит, и в същото време ГЕРБ успя да се очисти от всички, които по една или друга причина не са били за ГЕРБ, за тази партия. Сега вече знаем кое може и кое не може да се случи, какво и как трябва веднага да се направи. Нещо, което преди 4 години трябваше да сглобяваме. Вижда се, че БСП има такава управленска немощ, такива смехотворни кандидатури за кадри, че не мога да си представя как толкова многогодишна партия, столетница, е с такъв дефицит на кадри, с толкова малък капацитет. Има министри в правителството на Орешарски, както и самият той, които можеш да ги гледаш и да се смееш от сутрин до вечер. Толкова са мили, некомпетентни и жалки. Особено има едни женици, министри, че не ти е удобно и да ги атакуваш. Носят позитивизъм- разсмиват, като ги видиш и чуеш, защото не е лесно в днешно време да се разсмее човек!

Предизборния клип на БСП - възход или падение?

Затова се наложи да сравня предизборните клипове на нашите опоненти от БСП и ДПС, както и на останалите участници в евроизборите. Такава помия, черен ПР, такова безпардонно говорене, абсолютни лъжи, безскрупулност в изказванията, не си спомням да е имало досега! То беше гласувай за Бойко, получаваш Костов...
Сега съм си наложил да не ги гледам, да не ги слушам. Слушам музика и така ми е най-добре, защото иначе човек не може да не го изживее...

Как мислите, че може да се стигне до предсрочни избори? Дали евроизборите ще бъдат барометър за тяхното провеждане?

В България това няма значение. Партия като АТАКА, която е с 2 % одобрение, заедно с ДПС и БСП, които са на трета и втора позиция, спрямо изборите, в момента управляват страната. На парламентарни избори ГЕРБ победи. Така че, явно резултатите от изборите в страната ни нямат никакво значение. Тук няма морал в политиците, няма дори елементарно достойнство в Станишев! Той е победен, а излиза и се произнася като победител на изборите.

Какво трябва да се случи, за да се проведат предсрочни избори?

Когато фалира държавата, ще има избори. Но тогава отново всичко ще започне отначало, ще е загубено много ценно време за България. Безвъзвратно ще са загубени пари от Брюксел, много важни инфраструктурни проекти ще са спрени.

В какво вярвате? Имате ли специален ритуал преди избори?

Обикаляме градовете, селата...за да достигнем до повече хора, да поговорим с тях. Ние да чуем тях, те – нас. Дори социологията показва, че сме първа политическа сила и спрямо обществените очаквания. Това, което ме притеснява е, че всички очакват да чуят, че от утре всичко ще тръгне „по мед и масло”. От утре ще вдигнем пенсии, заплати. При този ръст на икономиката, отлив на инвестиции, глад за работници, много безработни, които не са квалифицирани, има огромен проблем! Не е достатъчно само да имаш желанието да работиш, трябва да си квалифициран, дисциплиниран, да се трудиш. Когато разговаряме с бизнеса на тази тема, това е най-големият проблем – липсата на квалифицирана работна ръка.
В това отношение, ако Станишев, Бареков са минали през градове и села преди мен - с обещания за „цветя и рози”, „мед и масло”, е много трудно да приземяваш хората и да им казваш истината, че това не може да се случи. Казвам им, ако искате, вярвайте на лъжите им, изберете си ги!
Преди година Станишев лъжеше, че ще открие нови 250 000 работни места, но безработицата нарасна. Лъжеше, че ще привлече инвеститори – намаляха двойно за година. Лъжеше, че ще се бори с контрабандата - нарасна в чудовищни размери! Лъжеше, че ще премахне лихвите по заемите, не ги премахна, лъжеше за данъците... Излъга хората за всичко, ако искат, сега да му повярват пак. Като ме питат за „цензурата”, казвам им не го слушайте какво говори, а гледайте как гласуват депутатите, които отмъкна и с коя партия. Винаги са с ДПС! Направете си изводи как ще гласуват те и по-нататък!

С какво ще остане в историята Орешарски?
Със задния си вход. Няма друг премиер, който да не знае къде е централният вход на сградите. Той самият каза, призна си „какво лошо има и задният вход е за хора”.

Какво жертвахте в името на политиката?

На практика, този начин на живот изисква да се жертва всичко. Изборът е на всеки човек, така че аз съм направил своя избор и не се оплаквам.

Има ли нещо, което би Ви накарало да се откажете от политиката?

В момента, в който видя, че ГЕРБ може без мен като партия и е стабилен на политическата сцена, ще се оттегля и ще оставя на по-младите, на следващите, да го ръководят! Моята цел не е партия, която да мине и замине за 2, 3 години, а – партия, която да стои твърдо на сцената на обществено-политическия живот, за това се стараем.
Президентска република или повече правомощия за президента?

Поне нека не му взимат правомощията. Поне това, което го има, да не му се отнема! Това, което се опитват да направят в момента с президента, е голяма срамота.

Ако Вие бяхте премиер, какво щеше да се случи с обвиняемата Мария Дивизиева, началник на кабинета Орешарски?

Отива си в първия момент. Законът задължава премиерът да го направи, защото тя няма достъп до класифицирана информация. Това, дори не е отношение на премиера, той само трябва да изпълни закона.

Как приемате факта, че кадри, работили за Вас, работили за Тройната коалиция, бяха уволнени, репресирани от това правителство?

Стараех се да има приемственост, да има спокойствие в държавата, за да може да се развива. Те сега тръгнаха да правят точно обратното. Това, което чета за „Станишевата” Сметна палата е скандално! Ние предупредихме, че ще откажем да изпълняваме решенията на тази поръчкова Сметна палата. Тук вече ще водя битката докрай със Станишев. Това е одитният орган на държавата и аз, за да бъда максимално обективен, оставих ръководството, което беше по негово време. Бяха свестни хора и си вършеха работата! Оставих неговите началници, заемали постовете от времето, когато той беше премиер. Сега праща там съветника си да изпълнява политически поръчки срещу ГЕРБ. Първата ни задача е да сменим това поръчково назначение. Хората ще питат това ли е най-важното. Да, тази Тройна коалиция не трябва да остане ненаказана.
Държавният одит е предоставен на съветник на Станишев. Това е невъзможно да се случи в правова държава! Тя е без опит, шпиц – команда, изпратена от лидера на БСП. Няма нещо, от което да се притеснявам, нека хората не ме разбират погрешно.

Какви резултати на изборите за Европейски парламент бихте оценили като положителни за ГЕРБ?

С един глас да бием БСП, това е положителен резултат за нас.

Каква е добрата развръзка на всичко случващо се за България?

Незабавни избори. Нека да управляваме, както ни подреди народът, но с повече смирение, с повече мисъл за държавата, за хората, за да излиза страната от тази криза!