Бойко Борисов: Отвън България изглежда подобно на Украйна

Такова падение на премиер, на парламент, на управление никога не е имало!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде радиоинтервю от Вашингтон, където в момента е на посещение. Разговорът започна в 13:15 часа българско време и 6:15 часа - вашингтонско.

Вашингтон, където е 6.15 сутринта. Добро утро, господин Борисов!

Добър ден!

Добър ден, добре! Честит рожден ден на патерица!

Благодаря!

И да Ви пожелая да сбъдвате всичките си планове и мечти и да ориентирате усилията си в служба на България!

Да сме живи и здрави, те моите усилия винаги са били в тази посока, така че няма нищо ново, което трябва да се пожелава.

Така, но във вторник, хващам Ви веднага по горещите теми, има вероятност да се определи дата на предсрочните избори, която евентуално, в най-ранен случай би била към края на месец септември. По сегашните прогнози се очертава вие да сте партията с най-високи резултати ...

Нека да не бързаме с такива резултати, защото Вие виждате колко непоследователни са политическите партии, които управляват - БСП, ДПС и "Атака". Те от половин месец говорят за оставки, че щели да си подадат оставките, даже сложиха дата - вчера, сега разбирам, че няма да си подават, така че не вярвам нещо да произлезе от съвета във вторник.

Добре, но възниква следният въпрос, който и да е той, ако сте и Вие, ще трябва да влезе в управлението с понижен кредитен рейтинг, вчера това се случи, от „Стандарт енд пуърс" понижиха кредитния рейтинг на България на само една степен над така наречения „джънк"-боклук, най-ниската степен на рейтинга?

Българите си го заслужаваме това, след като можеш да избереш Станишев, Сидеров и Местан да те управляват, това е повече от нормално. И вече когато фактите говорят, трудно социолози и политолози могат да ги изопачават. Има една безпощадна истина, когато бях кмет на София, рейтингът на София растеше, когато бях премиер на България, рейтингът на България растеше, и то в най-тежката финансово-икономическа криза. Идва тройната коалиция, започват задълженията да растат и всичко това, което виждаме в момента. Така че това сме си избрали на изборите, това сме се съгласили вече една година и сега ще търпим униженията и последствията, защото падането на кредитния рейтинг означава увеличаване на лихвите по кредитите, загуба на пари, авторитет и инвестиции. И хората, които пишат тези неща, много ясно са написали това, което аз от една година приказвам. И то не че съм пророк, а просто виждам какво става. Аз преди 15-20 дни Ви казах, че ще падне кридетният рейтинг, защото няма как да не правиш реформи, а да взимаш само кредити, да не ти работят приходните агенции, няма как, просто хората отвън виждат тази нестабилност, виждат тази дори арогантност на управляващите. Не можеш да лъжеш Брюксел, че не си подписал договор, а в същото време да се окаже, че си подписал много неща. Сбъркани хора!

В крайна сметка ще се види ли дали има договор за „Южен поток", или няма?

Аз съм потресен от тази арогантност на управляващите, те все едно си работят някаква частна компания и си подписват, крият, мишкуват, как да Ви отговоря на този въпрос, ние не сме нормална държава, за да отиде депутат, да поиска информация и да му я кажат. Вие видяхте вчера на питане в парламента какво отговори Орешарски, Вие разбрахте ли какво отговори?

Не, нищо не отговори!

Такова падение на премиер, на парламент, на управление, трябва да Ви кажа, че никога не е имало!

Но знаете, че се гласува да се вземе дълг в размер на 3,9 милиарда лева, който ще трябва да се емитира на международните пазари, при намаляването на кредитния ни рейтинг как ще се осъществи това, нали се сещате, че това ще се отрази на условията?

Вижте, те с толкова пари вече задлъжняха, че за 20-30 милиона, те не ги интересува това. Това са чужди пари, това са държавни пари за тях, вижте, нямаше човек, който да не знае, че на изборите за евродепутати ще бъдат победени, те не са за това управление, защо не направиха изборите две в едно? Сега нови 20 милиона, 20 милиона живи пари български ще правим нови избори, за да угодим на тези хора. 20 милиона похарчихме и за референдума за „Белене", нямам думи, няма нищо нормално в действията им, за да седнеш и да ги прогнозираш. Така че вторник е ден като ден. Отново ще има протакане, тяхната цел е ясна, да си натъпкат докрай партийните кадри на някакви местенца, както направиха в Сметната палата, дадоха 7-годишни мандати, както направиха с НСИ, само за последните дни те назначиха маса народ.

Посланически назначения също.

Да, посланически назначения. Взимат решение да вдигат пенсии, при положение, че взимат кредити, те ще фалират държавата умишлено, за да спазят опорните си точки, безотговорна работа, просто нямам коментар!

Но все пак ДПС винаги са изтъквали, че те са прогнозируем партньор, така ли е?

Аз вече не слушам кой какво приказва, гледам кой какво прави. Така че не искам да коментирам нито БСП, нито ДПС. Госпожа Цачева отиде онзи ден и им каза да изтеглят точката за Сметната палата, те нямат право, нямат моралното право да правят всичко това, те не са спечелили избори нито за български парламент, нито за европейски, те нямат право да правят чистка, нямат право да не се съобразяват с волята на хората, но си го направиха. Така че какво говорят ДПС публично няма никакво значение, фактите са такива, които изброих, по един и същ начин действат и трите партии - и БСП, и ДПС, и "Атака". Триковете на Волен Сидеров вече и децата ги разбраха, влизат сутрин да правят кворум, за да могат БСП и ДПС да управляват и после тичат от другия коридор да викат оставка.

Вие получихте, господин Борисов, подарък вчера за рождения си ден, "Атака" подкрепи вашия 5-ти вот на недоверие по фискалната политика, какъв е Вашият коментар?

Те трябваше да ни подкрепят не вчера, когато се знаеше, че с тези депутати няма как да мине вотът, а трябваше да ни подкрепят предишния ден да не влизат да се избират членове на Сметната палата, тогава щеше да има подкрепа. Те една година крепят правителството, а сега излизат да говорят, че не е така. Безсмислено е, вижте, толкова са големи проблемите на държавата, разрухата е пълна, тотална, отвън България изглежда подобно на Украйна. Без прогнозируеми политици, абсолютно безогледно подписване на договори и задължения, ужасно е трябва да Ви кажа!

Не да Ви подкрепя с това и да Ви помоля да продължите тази мисъл, „Стандарт енд пуърс" в своята оценка пишат, че се увеличава несигурността за бизнеса и се отправят силни негативни сигнали към потенциални инвеститори, че има неефикасно управление, което е довело...

Ами аз не Ви ли говорих същото, това, че Станишев, Местан или още един или двама души излизат да казват, че имало полицейщина при ГЕРБ, че било лошо, това няма да стане истина от това, че го говорят. Това са опорни точки! Безмилостната, повтарям, безмилостната статистика, безмилостния извод, който го правим аз и Вие, за да ни упрекнат в незнание, в неправилна оценка - правят го най-големите рейтингови агенции в света! Тези, които си позволяват и на САЩ да свалят кредитния рейтинг, сиреч при тях няма политика. Те правят изводи, които всеки българин вече ги вижда.

Те препоръчват категорично да се обърне сериозно внимание на проблемите с корупцията, да се усили върховенството на закона и да се намери решение на демографската криза, как ще се случи това?

Това са дългосрочни мерки, които може да ги прави само държава, която има стабилна и прогнозируема политическа класа, в България няма! Затова нашите деца ще живеят в Европа, ще живеят в Америка, а българските политици ще гладет на изток.

Оттук възниква въпросът, господин Борисов, ако ГЕРБ не спечелите необходимото мнозинство от 121 народни представители, ще сформирате ли кабинет и с кого?

Аз никога не слагам каруцата пред коня, това ми омръзна вече 5 - 10 години на едни и същи въпроси да отговарям - глас народен, глас Божи. За съжаление аз го гледам от друга гледна точка, още 20 милиона загуба за държавата, защото избори през няколко месеца са само загуба.

Не, въпросът ми целеше следното, ако вие нямате мнозинство и не можете да управлявате самостоятелно, няма ли да се повтори схемата на сегашното управление - коалиционни партньори, които ще поставят обръчи около вратлетата?

Не вярвам да се повтори, вече разрухата е толкова голяма, те каквото можаха взеха от тази държава, подписаха неизгодните договори, оттук нататък не виждам интерес от тях. Техните опорни точки ще бъдат да стоят отстрани и да говорят - „ето, виждате ли, ние давахме пенсии, давахме майчински", ама те не са ги дали, това си го платиха българите с лихвите, с кредити, те не са ги изработили, те не са направили такава система в държавата да вдигнат производителността на труда или да повишат събираемостта на приходните агенции. Те отидоха и взеха заем, това може да го направи всеки българин, да отиде и да си вземе заем от банката.

Има ли политика в оценката на МВФ, който също беше на мисия тази седмица и оцениха вътрешната политичека несигурност по следния начин - „българското правителство изглежда на ръба на срива след слабите резултати на Социалистическата партия на изборите за ЕП"?

Ами те са били меки, защото освен срив на Социалистическата партия, имаше и срив на "Атака" и те затова сега са в друга хипотеза. Господин Сидеров разбра, че с 2% няма как да влезе в следващия парламент и веднага започна да не му харесва и Орешарски, и правителството, а само допреди месец от трибуната на парламента атакуваше ГЕРБ.

Анализатори говорят, че ако Сергей Станишев остане начело на БСП, Вие за 12 - ти път ще го победите.

Ама това вече няма никакво значение, госпожо, вече няма никакво значение кой побеждава, защото държавата е в такова състояние, че няма оправяне. И българите трябва да разберат, че сега ще си платим за това, че ги държахме тези една година, че няма как веднага да се пуснат европейските фондове, че няма как да се оправи фискалната рамка, че няма как взетите кредити да се връщат с лихвите без да има строго стягане на коланите пак. И вече и стягането на коланите не може да спаси България, песимистичната картина е в пълен обем, нарисувана от това, че българите се подведоха по лъжите на тези хора. Така че въобще не ме ласкае и не ме радва, че ГЕРБ може да стане първа политическа сила, още повече, че практиката показва, че партии с по 5% - 6% си управляват и си правят каквото си искат. Няма политичека класа, която да се съобрази с вота на народа как е подредил партиите. Излиза четвъртата или петата партия и дава оценка. Мисля, че ако са били много хубави и много добри, хората щяха да гласуват за тях, а нямаше да ги поставят на четвърто място или на трето.

И все пак, с каква визия ...

Няма все пак!

Все пак с каква визия ще влезете ...

Катастрофата и зимата за България ще бъде банкрут, тежък!

Защото?

Как защо, след като кредитните агенции, МВФ започват да ти понижават оценките, цял свят ги чете, кой инвеститор ще дойде в България, откъде ще дойдат парите при спрени европейски фондове? Ето, задайте си въпроса и отговорите са не, не, не! Какво да обещаеш на хората и с какво да ги зарадваш, напротив, трябва да се плати тази тежка цена и ние ще я платим заради глупостта да отидеш и да гласуваш за Станишев, за Местан, за Волен Сидеров и за „Цензурата".

Като говорите за банкрут се изкушавам да Ви попитам следите ли какво се случва с Корпоративна търговска банка и отношенията Делян Пеевски - Цветан Василев?

Да Ви кажа честно, не следя какво се случва.

Защо?

Не се бъркам в работата нито на други партии, нито в организациите им, има кой да им дава оценка.

Въпросът е следният обаче, сякаш прокуратурата се активизира втори път предизборно, първият път беше с бюлетините в Костинброд, сега се правят акции, които аз също нямам становище каква е причината, които или са за отвличане на вниманието, или са поради някаква друга причина?

Аз не мога да разбера въпроса Ви, какво общо има тук прокуратурата с изборите?

Ами прокуратурата влиза предизборно в Корпоративна търговска банка, случайно ли е избран този момент?

Аз не мога да разбера пак, какво общо има това с политиката?

Е как да няма? Най - коментирано е правосъдието, отсъствието на правосъдие в България.

В Костинброд Мая Манолова, Бареков и Станишев отидоха да дават сигналите, каква прокуратура, тук пряко имаше замесени политически лица. Те нарушиха деня за размисъл, използваха медиите си и създадоха този негативен имидж, който после се оказа, че не е верен, но той изигра своята роля в деня за размисъл, то си има точно лица, БСП и Бареков. Сега ако една банка е политическа организация, това е друга тема.

Тази банка държи най - многото държавни средства на търговските дружества.

Затова, ако е така, трябва да се проверява.

Доколко има вярно в това, че става въпрос за спор между политически сили за „Южен поток"?

Не ги знам кои са тези политически сили, знам, че ГЕРБ със сигурност не е! Ако е допуснато в рамките на една година банки, търговски дружества, не дай Боже прокуратура да се месят и по този начин да си решават споровете, това означава, че държавата вече е заминала във всяко едно отношение, не само във финансово - икономическо.

Вие защо сте в САЩ, тук се говори, че...

Не мога да взема страна в този процес, не го познавам, чувам такива тежки обвинения от двете страни, че ако е истина, това е много опасно, да си поръчват убийствата такива хора, това е много опасно, ако не е така, а просто се вдига шум, също е много опасно. Ние нямаме печеливш ход, това, което ме подтиска мен е, че държавата няма печеливш ход.

Не може да няма, това не означава, че ще теглим ключа на държавата.

Това не означава, но трябва много да сме наясно с това, което ни очаква. И всякакви такива филийки с мед и масло и розови очила трябва да се махнат. Аз сега слушах и за „Южен поток", че това щяло да бъде поток, по който ще тече мед и масло, а никой не казва, че ако тече, ще е след 25 години. Затова трябва да се дадат половината от 3,8 милиарда евро. 7-8 милиарда лева са това. Хората вече, за съжаление и медии, и социолози, и политолози и политици биват манипулирани, че голяма част от обществото всъщност изобщо не се замисля, дайте да видим защо толкова е изгоден „Южен поток" или защо не ни дават да го правим, дайте да видим и другата страна.

Дали ще успеем да построим „Южен поток" не по модела на „Газпром", а по европейските изисквания?

Ако е подписан договор, въпреки това, че с пълномощно са предоставени правата на ЕК да договаря „Южен поток", така, както, за съжаление тогава ми беше смешно и говорех за „пощальона Стойнев", ако е направено това и ако е вярно, виждате колко много „ако", защото ние нямаме премиер, който да излезе и да каже какво е, затова си служим с „ако", ако е вярно това, което Миков казва, че по този договор има вече и неустойки, аз не виждам как ще бъде подписан и как ще излезем от тази ситуация. Абсолютно, вижте, ако дойде Станишев на власт с неговата компания от ДПС, следват договори като този за „Белене", на „Бургас - Александруполис", сега на „Южен поток", на ТЕЦ „Марица" 3, на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй". Абсолютно същият непрозрачен и незнаещ публиката, обществото и хората какво правят.

Какви поуки политичеки си направихте вие за тази една година в опозиция?

Аз се надявам вече при това толкова публично оспорвано решение, след проверките, които се правят на тези банки, физически лица и повтарям, не можем да знаем службите и прокуратурата какви данни имат и защо го правят, един ден ще се разбере сигурно, по-важно е, или не по - малко важно е да излязат и да кажат какво правят с „Южен поток". Защото, ако са подипасли договор, повтарям, сега отново разбирам, че вчера или онзи ден „Газпром" е подал иск в Международния съд срещу ЕК и ако се окаже, че докато се съдят Брюксел и „Газпром" българите са направили, българите - нека дори да не ги наричаме така, управляващите са подписали договор, който да е в тежест на ЕК, просто санкциите ще бъдат много тежки.

Но какви изводи си направихте вие политичеки и управленчески от тази една година в опозиция, какво не бива да правите и какво бива, вие ГЕРБ и лидерът Борисов?

Нашите изводи сме си ги направили, многократно съм ги казвал, за да ги повтарям.

Важното е да се разбере от обществото дали задкулисието ще свърши, Вие говорите през цялото време за това?

Това е задкулисието, задкулисието управлява в момента! Не се знае дали са подписали или не са подписали, не се знае кой е премиер, кой дърпа конците на правителството, кой назначава министри, всичко е в догадки. Затова винаги съм казвал, че този, който спечели изборите, избран е с най - много гласове от българите, застава на кормилото и носи политическата отговорност. Какви са тези измишльотини - няма да е Станишев, няма да е Местан, пък щял да е Орешарски, бил експерт, пък неекспертите ще му казват какво да прави.

Това означава ли, че Вие ще станете министър - председател, ако спечелите изборите?

Ама не се определя от Вас какъв ще ставам, за който са гласували най-много хора, той ще става разбира се!

Именно, гласуват за Вас примерно, хипотеза А?

Като гласуват за мен ще ставам аз, като не гласуват за мен ще стане този, за когото гласуват, това е повече от нормално. Задкулисие е да спечелиш изборите и да сложиш някакво момче или момиче там отпред или някакъв такъв като Орешарски безволеви човек и да му диктуваш от „Сараите" или от друго място какво да прави, къде го има това? Оланд като спечели изборите във Франция кой става президент, той или някой друг, Меркел като спечели изборите кой става канцлер, тя или някой друг, става този, който носи политическа отговорност и като го попитат хората подписал ли си договор или не си, отговаря с „да" или с „не", а не казва - ние сме подписали много неща. Питаме те какво си подписал, дали си подписал договор!

На Вас никой ли не Ви диктува в ухото?

За радост на мен никой не ми диктува в ухото!

А защо сте в САЩ, говори се, че сте там, за да бъдете произведен отново за министър-председател?

Ама те САЩ не ги произвеждат министър - председателите, тях ги произвеждат българите, това е посещение, което е планирано от повече от един месец. За разлика от управляващите аз имам партньори, приятели, Републиканския институт, Збигнев Бжежински, сенатори, хора, с които съм работил, колеги от службите, аз съм работил години с тях, 15 години вече. Ако слушаме глупостите на Сидеров, че договаряме някакви ядрени ракети да се разположат в България, ама вижте, те са толкова некомпетентни, толкова безотговорни в изказите си, че дори да коментираш подобни неща е унизително. Унизително е да коментираш глупостите им, просто трябва да се оставят настрани да минават.

Въпросът е обаче, че геополитичеките интереси, сблъсъкът между САЩ, Европа, Русия и по повод Украйна, и по повод енергийните приоритети, практически те се отразяват на малки държави като нас, ние какви съпротивителни сили имаме?

Преди една година не ни се отразяваха на нас.

Защото? Защото Вие бяхте министър-председател, затова ли?

Защото си имахме министър-председател!