10 плашещи съвпадения между "Семейство Симпсън" и действителността

Журналист откри стряскащи факти показани в сериала години преди да се случат

През Средновековието тези, които искали да надникнат в бъдещето се обръщали към Нострадамус, маите са разчитали на техния календар за края на света, а за съвременното човечество на разположение е "Семейство Симпсън", пише El Mundo. Журналистът Даниел Х. Олиеро проведе проучване и установи поредица плашещи съвпадения в анимационния сериал и реалността.

Първо, той обърна внимание на пророчеството за президентството на милиардера Доналд Тръмп. В "Семейство Симпсън", това се споменава през март 2000 г., в действителност шокиращо бизнесменът потвърди амбициите си през юни на 2015. В епизода "Барт в бъдещето" героят вижда сестра си Лиза да става президент на Съединените щати, сменяйки Тръмп. В наследство тя получава страна, която е в руини, след като магнатът е управлявал икономиката некомпетентно.

В "Саксофонът на Лиза" Мардж съветва Барт да прочетете книгата "Любопитният Джордж и вируса Ебола". Там се появява и автопортрет на Барт показващ го като кървав труп сред куп други мъртви тела. Епизодът е излъчен през октомври 1997 г., в реалността епидемията от Ебола помете Западна Африка през пролетта на 2014 година.

Изследователят също така обръща внимание на появата в анимационния сериал на зловещата за съвременната американска история дата 9/11. В серията "Градът Ню Йорк срещу Хоумър Симпсън", който се излъчи през септември 1997 г., Барт съветва баща му да пътува с автобус и показва брошура, на която се вижда числото 9 и силуетите на кулите-близнаци, които формират числото 11. В реалността атаките изтрили от лицето на Земята емблематичните небостъргачи се случиха на 11 септември, 2001.

Знамето на "Свободната сирийска армия", която в действителност е сформирована от дезертьори от сирийските въоръжени сили, за да се справят с Башар Асад през 2011 г., в анимационния сериал се появява десет години по-рано. През февруари 2001 г. излиза серия на "Семейство Симпсън", където младежи създават момчешка банда с парите на американския флот, видеоклиповете на групата съдържат пропаганда, като действат на подсъзнанието. В един от клиповете момчетата хвърлят бомба по някакви близкоизточни екстремисти, на джипа на групировката е нарисуван именно този флаг.

Твърде вероятно е Стив Джобс да е вдъхновен от популярния анимационен сериал. Подобен извод може да се направи чрез преглеждане на серията "Лиза на лед", която е излъчена през ноември 1994 година. Там Долф пише на телефона си "да убия Мартин", но телефонът замества тези думи, с "да чукам Мартин." Телефонът е бял, с лого във формата на ябълка, от която излиза червей. Също така, десет години преди появата на играта Farmville, през юни 1999 г., героите от серията "Карнавалът на Барт" играят със селскостопански инвентар и очила за виртуална реалност.

Темата за глобалния шпионаж на Агенцията за Национална Сигурност на САЩ се разглежда в игралния филм "The Simpsons Movie", който излиза през 2007 г., шест години преди скандала с незаконните методи, използвани от разузнавателните агенции. Изчисляването на масата на Хигс бозонът се отдава на Хоумър Симпсън, през септември 1998 г., докато в действителност съответното откритие стана известно март 2015.

През 1994 г., Хоумър Симпсън е яхнал балон, с който унищожава сгради. Тази техника се повтаря през 2013 г. във видео клип на Майли Сайръс Wrecking Ball.

В допълнение, създателите на рисувания сериал предсказаха скандала "Панама пейпърс". В "Барт детектив", излъчен през 1996 г., Барт отива в банката с чек, който е трябвало да подпише клоунът Кристи. Печатът върху чека се струва подозрителен на банковия служител, и започва разследване на Министерството на финансите на САЩ, което разкрива същите схеми, които се появиха след изтичането на "панамските документи."

"Семейство Симпсън" е една от най-популярните рисувани поредици в света. Първата серия е показана през 1989 година. Общият брой на епизодите надхвърля 550. По време на съществуването на сериала като гост звезди са участвали повече от 500 известни личности, които са озвучавали, били са нарисувани или са разработени специални герои за тях.

Към днешна дата, зрителската аудитория на анимационния сериал обхваща повече от 100 страни по света. От самото си основаване, шоуто е има многобройни награди и номинации. Награда Еми "Семейство Симпсън" спечелиха 27 пъти (в четири различни категории) - повече от всеки друг анимационен сериал в историята на наградата. Наградата Анни шоуто е получило 22 пъти.