Турските медии: Срещата във Варна е тест и за Анкара, и за Брюксел

Има много различния в отношенията между Турция и ЕС и е нужен диалог за тяхното решаване

Най-решаващата среща с ЕС – така определя вестник „Хюриет“ срещата във Варна, където турският президент Ердоган ще се срещне с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, а домакин е българският премиер Бойко Борисов.

И Анкара, и Брюксел знаят, че срещата няма да е лесна, пише в своя материал анализаторът Гювен Йозалп. А причината са различните очаквания. Все пак има надежда за диалог и изграждане отново на доверие между страните.

Анкара ще акцентира върху споразумението между ЕС и Турция от 18 март миналата година, постигнато по време на бежанската криза. Ердоган ще наблегне върху онези елементи, към които според него ЕС не е изпълнил ангажиментите си. Турският президент ще поиска по-бързо задействане на втория транш от 3 милиарда евро помощ за бежанците. Ще бъде повдигнат отново въпросът за либерализацията на визовия режим и актуализацията на митническия съюз. Няма да бъде подминат и въпросът с блокирането на преговорния процес за присъединяване на Турция към Общността.

От своя страна ЕС ще наблегне на нуждата в Турция да се спазва върховенството на закона и човешките права. Ще се засегне и напрежението в Източното Средиземноморие и Егейско море, свързани с Кипър и Гърция. Брюксел ще е категоричен, че докато няма налице стъпки в тази посока от страна на Анкара, няма да има и стъпки в размразяването на преговорите за членство. Приоритет на ЕС ще бъде изграждане на сътрудничество в сферите от взаимен интерес. Затова според авторът на статията ще е важно каква позиция ще заеме Ердоган и какви послания ще отправи за бъдещите отношения с Европа. Ако посланията са позитивни и конструктивни, то и ЕС ще отговори по същия начин, пише в статията.

Срещата във Варна ще е тест и за Турция, и за ЕС, пише в ."Хюриет дейли нюз“, като тя се смята за важна не само за отношенията между двете страни, но и за демокрацията в Турция и сигурността в Европа. Заради разногласията между двете страни Брюксел очаква, че срещата на върха няма да е "лесна", и цели "укрепване на отношенията", отбелязва "Дейли Сабах". "Миллиет" пък цитира остро изказване на Ердоган от неделя. „Западът се опитва да ни дава акъл, запазете тези съвети за вас. Утре ще се срещнем във Варна, аз съм се подготвил, ще им покажа. Ще се държим твърдо, няма да отстъпваме“, е заявил Ердоган.

Гръцкото издание „Катимерини“ пък посочва, че срещата в България ще е неспокойна. ЕС е критично настроен към авторитарните тенденции на турския президент Реджеп Ердоган, както и към намесата му във Сирия. Това бе причината Брюксел да се колебаеше дали да свика срещата. Но домакинът България смята, че събирането ще е рядък шанс за диалог със страната. Българският премиер заяви, че именно срещата във Варна ще е една от последните възможности за поддържане на диалога.