Севда Асенова: Това е най-прекрасната ми година

Политика

26-10-2022, 11:39

Снимка:

БФБокс

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Европейската шампионка Севда Асенова говори за сайта на БФБокс. Опитната ни националка сподели емоциите след края на първенството в Будва, където тя триумфира със златото в категория до 48 килограма. Това е втория много значим медал за нея през годината, след като на Световното първенство в Истанбул спечели бронз.

Севда, поздравления за големия успех в Будва. Как се чувстваш след този триумф?

– Благодаря ти. Много добре се чувствам, удовлетворена от работата, която свърших на Европейското първенство. Отидох и показах на какво съм способна.

Много силна година за теб, след бронза в Истанбул, сега и злато в Черна гора…

– Това е най-прекрасната и успешна година за мен, вярно е. Много съм щастлива, защото досега не съм имала толкова значими резултати, както на Световно, така и на Европейско.

На какво го отдаваш?

– На труд, тренировки, желание. Това са трите компонента, които доведоха до тези успехи. Както и на Борислав Георгиев. С него си паснахме много добре. Не само като треньор, но и като приятел. Много е лесно да станеш треньор, но трудното е да се държиш с един спортист и като приятел. На него му се отдава много. Което е безценно за добрата работа.

Доста лесно изглеждаше отстрани, че стигна до титлата. Така ли бе?

– По принцип тези момичета, с които играх, ги познавам. Наясно бях какво да очаквам. Бях по-отпусната на това Европейско и бях на 100 процента сигурна, че ще стигна до финала. Сутринта преди мача за титлата, бях пределно уверена, че ще спечеля, ще взема златен медал за България и ще слушам нашия химн. Гордея се, че съм българка и най-важното бе, че слушахме нашия роден химн.

Президентът на федерацията Красимир Инински отличи колектива, който е изграден в женския национален отбор. Как го усети ти, по време на турнира?

– Абсолютно вярно е. Колежките ми, всички се представиха много добре. Радвам се за техните успехи. Бяхме като едно семейство, сплотени и се подкрепяхме една друга. Това е много важно, защото дава допълнително мотивация.

Изживява ли Севда Асенова втора младост?

– Може да се каже, че да. Имам желание да тренирам, да играя. Докато мога ще го правя и докато печеля.

Близо или далеч е Париж?

– Не мога още нищо да кажа. Доста време има дотогава. Дайте да го караме стъпка по стъпка. Не обичам да се изхвърлям и да говоря за далечно бъдеще, това не е в стила ми.

Колко ще почиваш и кога ще си пак в залата?

– Една седмица почивка, след това в края на ноември, началото на декември, имаме Купа „България“. На 48 килограма е Севда Асенова. Който иска, да заповяда и да се пробва.