Излъгани работници заляха с жалби Инспекцията по труда

Архив Варна

28-10-2009, 19:21

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

ЖИВОТЪТ>РАБОТА> Двойно повече жалби на излъгани работници в сравнение с миналата година заляха Инспекцията по труда във Варна. 600 служители са подали официални оплаквания срещу работодателите си. Всички сигнали са за неизплатени трудови възнаграждения, съобщи шефът на Инспекцията по труда във Варна Иван Иванов.

До края на септември е имало общо 1971 проверки, срещу 1378 за същия период на миналата година. С 89% е преизпълнен до момента годишният план за проверки във Варна, отчете Иванов.
Увеличават се и случаите на наемане на работна ръка без трудов договор. От началото на годината до края на септември инспекторите са установили 80 подобни случаи. Други 45 работодатели регистрирали трудовите договори на служителите си, докато течали проверките.
„Работодателите споделят, че кризата ги принуждава да заобикалят закона. Освен това всички си мислят, че проверките няма да стигнат до тях”, обясни Иванов. 
През деветмесечието инспекторите са съставили 1526 акта за 3,34 млн. лева. 80% от глобите обаче се обжалват, други  15% още не са влезли в сила. Въпреки това от наложените санкции са постъпили 230 000 лева.
Варненските инспектори вече с 89% са преизпълнили годишния план . До края на септември са направени 1971 проверки. Констатирани са 9 556 нарушения на трудовото законодателство. Сред тях преобладават нарушенията по безопасност на труда и по трудово правоотношение.