Проверяват планове на строителни обекти заради ОУП-а

Архив Варна

30-10-2009, 18:48

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

Проверка на всички действащи подробни устройствени планове и на тези, които предстоят да бъдат одобрени, ще прави работна група от експерти. Освен синхронизацията на ПУП-овете с Общия устройствен план специалистите ще трябва да изработят и правила за приложение на бъдещия главен план на морската столица. Регламентът за приложение на ОУП трябва да е готов до началото на следващата година. Това съобщи в сряда по време на среща с представители на граждански организации кметът на Варна Кирил Йорданов. На нея обаче не стана ясно какво ще се случи със сградите, които са построени в разрез с плана на града.

В работната група, която предстои да бъде създадена, ще влизат експерти от община Варна и служба „Устройство на територията, както и екипът, изготвил главния план на морската столица. Те ще трябва да съвместят ОУП с проектите, с които общината ще кандидатства пред европейските фондове.

Йорданов обеща да провери дали е възможно да се удовлетвори искането на „Организация за обществена самозащита – Едно” и инициативните комитети на собственици на имоти в „Изгрев”, „Сотира” и “Виница”, техен представител да участва в Експертния съвет по устройство на територията към общината. Кметът обаче отклони исканията на гражданските организации да се произнесе по внесените от тях възражения срещу ОУП, тъй като нямал такава власт.

„По Общия устройствен план трябва да се произнесат 22 институции. Вие искате това, което не ви е изгодно в ОУП-а, да го променя като магьосник. Нямам такава власт”, обясни Йорданов.

612 възражения срещу бъдещия Общ устройствен план на Варна са постъпили в общината. Въпреки че крайният срок за подаване на възражения изтече, по думите на Йорданов жалби ще продължат да се приемат, до края на обсъжданията.
По темата за изграждането на бул. „Варна”, заради който трябва да бъдат отчуждени имоти, кметът беше категоричен, че, ако интересите на града предполагат отнякъде да мине път и не може да се постигне споразумение с гражданските организации, ще се стигне до съд. Той призна, че предстои да бъдат платени сериозни суми за обезщетения, за да се изградят необходимите пътни артерии в морската столица.

Главният архитект на Варна Петър Йорданов пък увери представителите на инициативните комитети, че графиката на ОУП, в която земи около Конната база фигурират като терени за застрояване, ще бъде променена. В новата графика ще бъдат отразени решенията на Общинския съвет и ще бъдат допълнени терените, в които строителството е забранено.