Задържаха мозъка на далаверите на ГКПП-Кардам

Архив Варна

30-10-2009, 10:45

Автор:

РУСЛАН ЙОРДАНОВ

Всичко от Автора

39-годишният Валери Ангелов от София е задържан от Окръжния съд в Добрич. Той е разследван по досъдебното производство срещу двамата гранични полицаи от ГКПП-Кардам Илия Желязков и Камен Костадинов. Срещу Ангелов има обвинение, че е подбудил длъжностно лице да наруши своите служебни задължения по контрола на държавната граница.

Според Окръжните магистрати събраните до момента доказателства са достатъчни да се предположи, че Валери Ангелов е бил подбудител на престъплението, за което е привлечен да отговаря. То е тежко умишлено, създадена бил добра и стройна организация за изпълнение на деянието. Съдът взе предвид, че срещу Валери се водят още две досъдебни производства, като едното от тях е за същото престъпление. Тези факти мотивират съда да приеме, че съществува реална опасност той да извърши друго деяние, ако му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Предвид това, че лицето не пребивава на посочения от него като постоянен адрес, съдебният състав смята, че съществува и възможност то да се укрие.
Определението на Добричкия окръжен съд може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд – Варна.
49-годишният Илия Желязков е брат на областния управител Желязко Желязков и бивш шеф на Икономическа полиция. Другият задържан Камен Костадинов (39 г.) наскоро е бил предложен за шеф на Митницата в Добрич.
Граничните полицаи бяха арестувани при специализирана полицейска операция на 23 октомври в момент на пропускане на автомобил с фиктивна стока. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че двамата са участвали в добре разработена схема за източване на ДДС.