Варна пред грипна епидемия

Архив Варна

30-10-2009, 11:16

Автор:

Даринка Илиева

Всичко от Автора

„Има предпоставки за възникване на грипна епидемия във Варна. В момента сме в предепидемиологичен период”. Това съобщи в петък директорът на Регионалния център по здравеопазване във Варна д-р Веселин Балкански.

Заради заболеваемост на около 30% от учениците занятия днес не се провеждат в четири варненски школа – I ОУ, III OУ, СОУ „Стоян Михайловски” и Професионалната гимназия по хранителновкусови и химични технологии. По-късно ще бъде взето решение дали да бъдат затворени Морската гимназия и Гимназията по дървообработване.
През тази седмица от остри респираторни заболявания са заболели 534 варненци при 346 за миналата седмица. Заболеваемостта във Варна е 87,90 на 10 000 души при 97,20 на 10 000 души за страната.
12 са официално доказаните случаи на свински грип във Варна до момента. Последният е от понеделник, когато 15-годишно момче от Каварна е прието за лечение в реанимацията на варненската болница „Св. Марина”.
„Детето е в стабилно състояние. Белодробните проблеми са овладяни, но момчето е на командно дишане, за да се контролира дихателната недостатъчност. Трудно е да се правят прогнози, тъй като има и други увреждания. Болният тежи 110 килограма, което също е предпоставка за по-тежкото протичане на заболяването”, обясни д-р Балкански.
Близките на момчето не са изследвани, тъй като инкубационнният период за разпространение на АH1N1 вече е минал, а те не са проявили никакви симптоми.
„Детето е проявило първите симптоми на болестта още на 19-ти октомври. Веднага е потърсена лекарска помощ, като първо му е назначено домашно лечение. Сигнализирали сме колегите от РИОКОЗ-Добрич да проверят училището, в което е учило момчето. Инкубационният период обаче отдавна е минал и няма опасност за останалите деца”, смята шефката на дирекцията по надзор на заразните болести в РИОКОЗ-Варна д-р Светла Станева.
Според нея заболеваемостта във Варна все още е в рамките на нормалната за сезона, макар тази година грипът да е дошъл по-рано.
Д-р Балкански увери, че в морската столица е създадена необходимата организация за бърза диагностика и реакция при съмнения за свински грип. По преценка на личните лекари болните, за които има съмнение, че страдат от свински грип, ще бъдат ваксинирани безплатно с „Тамифлу” и ще им бъде назначено домашно лечение. При по-тежка форма на заболяването пациентите ще се насочват за хоспитализация във Военна болница, УМБАЛ „Св. Марина”, МБАЛ „Св. Анна”, ТУБ диспансера и лечебните заведения в Девня и Провадия.
„Ситуацията не е толкова страшна. По принцип всички вируси тип А могат да предизвикат тежки усложнения. AH1N1 не e по-различeн от обичайните сезонни вируси. Симптоматиката му по нищо не се различава от грипните вируси тип А – висока температура, главоболие, кашлица, мускулни болки. Има кратък инкубационен период и инфекцията се разпространява лесно”, обсяни д-р Станева.
Според нея най-уязвими са децата от 5 до 19 години и хората в трудоспособна възраст. Лекарите съветват да се спазва добра респираторна хигиена.
„Носните кърпички трябва веднага да се изхвърлят след еднократната им употреба. Не бива да се използват няколко пъти или да се оставят по мебели, защото пренасят зарази. Всеки път ръцете трябва да се мият. Маските пък трябва да се сменят на три часа, защото иначе стават опасни. Освен това все още не е късно да се направи имунизация. В никакъв случай болните обаче не трябва да се лекуват сами, а да потърсят помощ от личния си лекар”, съветва д-р Станева.