Психолози: В кризата ставаме все по-агресивни

Новините

31-10-2009, 16:35

Снимка:

фото ОРЛИН ЦАНЕВ

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

Кризата е на път да оформи научен парадокс. Депресираните хора все по-често ги избива на агресия, отколкото към традиционното за състоянието им откъсване от действителността.

Новината съобщи шефът на Научно-техническия съюз във Варна проф. Стефан Тодоров при откриването на конференцията „Човешкият капитал в общественото развитие”. В условията на безпрецедентна в последните десетилетия криза у нас всекидневно се регистрират случаи на патологичен стрес.

„Това е опасно състояние за хората, тъй като то застрашава здравето им. Още по-тревожен е фактът, че тези случаи не се регистрират заради практическата липса на диспансеризация на психичните заболявания”, призна професорът, който дълги години бе шеф на психодиспансера към университетската МБАЛ „Св. Марина”. Патологичен стрес специалистите регистрират във всички възрастови група българи с изключение само на бебетата.
Драстичен скок медиците отричитат и в случаите на хора в състояния на тревожност, които също все по-често я изразяват с агресивно поведение.
Основен дразнител за българите, според наблюденията на лекарите, е огромната разлика в материалното им състояние и техните потребителски възможности.
„В това отношение огромна роля за раздразнението на българите имат и медиите, които отделят голямо внимание на бляскавия живот на част от обществото”, коментира проф. Тодоров.
Според анализа на специалистите големият дефицит в изграждането на ценности е в дъното на тежките психични проблеми, които затискат нацията.
„Не морал и нравственост, а пари и псевдоморал властват”. Така шефът на научно-техническия съюз край морето обобщи причините за депресиите, агресията и тревожността на днешните българи.
Според него и колегите му психичното здраве на съвременното ни общество се побира в диагнозата: „Жесток рационализъм и престорен морал”.