1,3 милиона лева за обновяване на парка в Шабла

Животът

31-10-2009, 16:26

Автор:

Руслан Йорданов

Всичко от Автора

В Шабла стартира проектът за обновяване на градския парк в Шабла, който е на стойност 1,3 млн. лева. Това стана факт, след като кметът Красимир Кръстев подписа договор с Разплащателната агенция на Министерството на земеделието и храните. Той слага началото на проект от  Програмата за развитие на селските райони, наречен “Обновяване и естетизация на градския парк в Шабла”.

Срокът за изпълнението му е 30 месеца. Автор на бъдещия вид на парка е арх. Пламен Петров от Варна. Предвижда се цялостно обновяване на територията, която е организирана в няколко зони. В тази за активен спорт ще бъдат изградени кортове, баскетболни площадки и игрища за петанка. В зоната за майки с деца освен игралните комплекси за малчуганите е предвидено и кафене, изграждането на което, няма да се финансира по Програмата за развитие на селските райони.
Входното пространство към парка ще бъде организирано като шестоъгълен площад с водна площ, от където ще се разделят алеите, водещи към различните зони.
Авторът на проекта е предвидил и т.н. “тиха зона” в западната част на парка, където ще бъдат изградени барбекюта и оформени места за отдих.
Алейната мрежа е със ширина 3 м. Естрадата е в централната зона.
Финансирането на дейностите е 100 %  със средства по Програмата, без участието на общината. Предвидените средства ще позволят изцяло да се обновят водопроводната и ел.инсталацията, да бъдат изградени обществени тоалетни, градинско осветление. Застроената площ е 399,90 квадратни метра.
Проектът предвижда запазване и осъвременяване на ценните дървесни видове, които съществуват сега в градския парк, както и ново залесяване и озеленяване на терена.