България в топ 20 на европейското в Нови Сад

Архив Варна

31-10-2009, 18:04

Автор:

ТИХОМИР ЯНЕВ

Всичко от Автора

Националният ни отбор по шахмат се представи далеч под възможностите си на шампионата на стария континент, който се проведе от 22-ри до 31-ви октомври в Сърбия.

Въпреки присъствието на номер 1 по ело в света Веселин Топалов мъжкия състав не успя да се пребори за медал като още в самото начало потъна назад в класирането. Нашите гросмайстори бързо се съвзеха от шока и компенсираха с победи над съседите ни от Македония и Сърбия. Последваха обаче 2 минимални загуби от непретенциозните тимове на Чехия и Дания, които окончателно ни лишиха от медал. В една от срещите представителният ни отбор загуби злощастно заради позвъняване на мобилен телефон, което според шахматната етика води автоматично до загуба на партията. Шампиони заслужено станаха Азербайджан пред Русия и Украйна.
Женският ни тим бе значително променен спрямо предишни отборни първенства, като този път треньорът гм Милен Василев заложи на младите ни надежди Адриана Николова, Ива Виденова и Елица Раева. Отборът се допълни от твърдите титулярки гм Антоанета Стефанова и гм Маргарита Войска. Играта вървеше на приливи и отливи като кръг преди края загубихме от фаворитите Грузия и загубихме шансове за призово класиране. Отлично се представи бившата световна шампионка Антоанета Стефанова, която записа 5 точки от 7 партии на 1-ва дъска. Всички останали обаче играха далеч под възможностите си и това рефлектира върху представянето на отбора, който зае незавидното 21-во място в крайното класиране. Европейски шампионки станаха рускините, следвани от Грузия и Украйна.