ДПС избира нов областен лидер във Варна на тъмно

Архив Варна

01-11-2009, 14:30

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

Изборът на нов областен лидер на ДПС във Варна и ново областно ръководство на партията остана скрит за медиите. Днес морският актив на партията трябва да реши кой ще оглави областната структура за следващите три години.

Предварително издигнатите кандидатури на Седмата Областна конференция на ДПС са на досегашния областен лидер Ерджан Себайтин и на председателя на общинското ръководство на партията и зам.-шеф на Общинския съвет във Варна Янко Станев. Изборът на нов областен лидер и нов Областен съвет обаче остана закрит за медиите. Открита се оказа само първата част от конференцията, в която настоящият областен лидер представи отчет за изтеклия си мандат. Представителите на централното ръководство на партията – депутатите Касим Дал, Йордан Цонев и Камен Костадинов, предпочетаха да вземат думата по време на закритата част от конференцията.
342-ма делегати от общо 357 по списък, почти напълниха залата на Драматичния театър „Стоян Бъчваров” във Варна. Според данните 131 от тях са с висше образование, 193 със средно и 18 с основно.
„Въпреки че през последните години сме свидетели на изключително агресивни опити да се наложат обществено-политически практики  и политики на отрицанието и омразата, ДПС спечели 23 835 гласа на последните парламентарни избори във Варненска област. Макар сега да сме в опозиция ДПС е незаобиколим фактор в политическия живот на страната”, подчерта кандидатът за нов мандат Ерджан Себайтин.
Той беше категоричен, че нито едно областно ръководство на партията в страната, не е минало през толкова сериозен тест от участие в пет избора за три години. Той отчете мандата на Областния съвет на ДПС като най-успешния от всички досегашни.
Себайтин призна, че макар местният актив е надскочил поставената от Ахмед Доган задача за минимум 21 000 гласа от Варна на парламентарните избори, високата избирателна активност е попречила да се изпълни искането за двама варненски депутати.
Според Себайтин новото областно ръководство трябва да работи по-сериозно с актива в междуизборните периоди и да изготви план за увеличаване на позиците на ДПС в местната власт.