70 имота във „Франга дере” изчезнаха от кадастъра

Архив Варна

01-11-2009, 15:37

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

70 имота в местността „Франга дере” изчезнаха от кадастралната карта. Част от имотите са бели петна, а останалите, които все пак фигурират в кадастралната карта на града, са орязани драстично.

Така над 70 собственици на изчезнали имоти са с вързани ръце и не могат да разполагат с лозята си. Абсурдът поставя в патова ситуация собствениците, които не могат да извършват никакви сделки с имотите, докато проблемът не бъде решен.

„Попаднахме в този омагьосан кръг, след като разбрахме, че земеразделна граница между район „Приморски” и село Каменар е била променена. Така някои от имотите попадат в землището на селото. Проблемът е, че за Каменар още няма одобрена кадастрална карта, а парцелите са бели петна”, разказа адвокатът на ощетените собственици Юлиян Йорданов, който също притежава имот във „Франга дере”.

Проблемите обаче не свършват до тук. Оказва се, че имотите, които все пак фигурират в кадастралната карта на район „Приморски” са сериозно орязани. Един от редуцираните имоти е на Йорданов. Той купува парцела от 1100 кв. м. през 2003 г.  На картата обаче имотът му е орязан с 3/4 и е едва 267 кв. м., останалата част от имота е в белите петна, които се водят към Каменар. В същото време обаче Йорданов плаща данъци за имот от 1100 кв.м. По думите му повечето от другите парцели пък са орязани до 1/10 от реалната им площ. 90% от имотите пък изобщо липсвали в кадастралната карта.

„Всъщност до 2006-та година имотът ми не съществуваше в кадастъра на район „Приморски”. Установих липсата, когато тръгнах да си вадя скица. Вписахме имота със заповед на районния кмет”, обясни адвокатът.


Всички собственици се чудят защо изобщо се е стигнало до променяне на земеразделната граница, защо трябва да са съвестни данъкоплатци и да плащат налози за липсващи парцели.

„Данъчните ми отговарят, че  искат официални документи от службата по кадастър и регулация. Те обаче не могат да издадат документи, защото не е влязъл общият цифров модел на района Така до одобряване на кадастралната карта на Каменар може да получим съответната скица от район „Приморски”. Това обаче означава, че взимайки скица от кметството, няма да бъде направена корекция  в данъците,които се дължат. Стоим в един омагьосан кръг. Получава се параграф 22”, обяснява адвокатът.

Засегнатите собственици са завели около 70 дела, с които обжалват кадастралната карта в Административния съд.

„Това са по 500-600 лв. разходи за дела на всеки собственик. Засегнатите са основно възрастни хора. Повечето са пенсионери, а и все пак е криза. Тези дела вероятно ще се проточат две-три, а може би и четири години. През това време с имотите не могат да се правят никакви сделки”, смята Йорданов.

„Запознат съм с проблема. Срещал съм се няколко пъти с представител на собствениците. Хората са прави и за съжаление не са единствените в нашия район, които се оплакват от кадастралната карта. От мен обаче нищо не зависи. Проблемът може да бъде решен от Службата по кадастър и от Общинския съвет, който може да реши имотите да бъдат попълнени в кадастралната карта”, обясни кметът на район „Приморски” Пламен Градинаров.