Заразените от свински грип в Украйна вече са 92 000

Архив Варна

01-11-2009, 19:00

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Броят на заболелите от грип в Украйна  до  днес  надхвърля 92  хиляди души, като 130 от тях са в тежко състояние. В събота  в Ивано-Франковска област както  съобщава   ИТАР-ТАСС са починали двама заболели, а общият брой на жертвите е достигнал 39 души.

Заради епидемията  бе отменено   свикването на набора  в армията.  Както каза началникът на медицинската служба във въоръжените сили на страната Петр Мелник, есенният набор, започнал на 1 октомври, е преустановен за  три седмици.
В същото време в Киев се разрази спекулативно търсене на лекарста  против грип. Както съобщава електронното издание  Дней.Ру, масово се изкупуват антибиотици и, за да се снабдят с лекарства, нуждаещиоте се трябва  да обикалят по няколко аптеки.
Напомняме, че миналия петък Министерството на здравеопазването на Украйна обяви за епидамията от грипа  A(H1N1) в страната,  а Правителството въведе карантина в девет области, главно в западната част на страната.
Във връзка с разпространяването на свинския грип всички украински училища са затворени за три седмици. Правителството смята да забрани всички масови мероприятия в страната. За това съобщи в петък премиерът Юлия  Тимошенко.
Тя заяви, че ”ситуацията денонощно ще бъде под неин контрол”, като лично ще следи изпълнението на задачите по борбата с епидемията. "Докато трае извънредното положение,  всички здравни  заведения    ще бъдат  подчинени   на Министерството на здравеопазването,  независимо от формата на собственост, подчерта Тимошенко, на всички болници ще бъдат осигурени медицински тестове, необходими  за установяване на заболяването”.
И в Русия, свинският грип взе няколко човешки живота. Това също доведе до спекулативно търсене на антивирусни препарати.
Най-важното е болните да не прилагат самолечение, а още при първите признаци на заразяване с опасната инфекция да се  обръщат към лекар, съветват епидемиолозите.
Болните  се оплакват от висока температура, кашлица, болки в гърлото и  по цялото тяло, хрема, главоболие, треска и слабост.  Много от хората, заразени с новия грипен вирус А (H1N1), се оплакватот диария и повръщане.  Групите с повишен риск от  заразяване  са същите както и при сезонния грип. С повишен риск от сериозни усложнениея при сезонния грип са хора  над 65 години, деца до 5 години, бременни жени и  хора, страдащи от хронични заболявания (астма, диабет, сърдечни  болести) и лица с понижен имунитет.
При по-сериозни симптоми като: затруднено дишане или задух, болки, чувство на тяжест в гърдите или в стомаха, внезапно главозамайване или загуба на съзнание, силно или непрекъснато повръщане,  е необходимо веднага да бъде извикана „Бърза помощ”. Освен това специалистите съветват да се обърне особено внимание в случаите, когато   грипоподобните симптоми отслабват, но след това отново се проявяват заедно с висока температура и засилена кашлица. При случаи на заразяване на деца и при проявявяне на следните признаци: учестено или затруднено дишане, посиняваща или посивяваща кожа, отказв от приемане на течности и повишена раздразнителност незабавно трябва да бъде повикан лекар.

Според специалистите при заболяване от свински грип трябва да  си останем у  дома най-малко седем дни. Задължително трябва да  намалим  до минимум   контактите с други хора, да се откажем от пътувания  и  да не  ходим на работа или на  училище.  При кашляне и кихане се препоръчва прикриване на устата и носа с кърпичка. За сваляне на високата температура лекарите препоръчват   парацетамол или нестероидни противовъзпалителни препарати. При тежка форма на заболяването може да се използват специални противовирусни  медикаменти, предписани от квалифициран лекар.
Разпространението на вируса  А(H1N1) и рискът от   възникването на епидемия от сезонен грип доведоха до рязко повишаване на търсенето на лекарства в Москва. Както съобщава РИА Новости  в столичните аптеки  има непрекъснати опашки.”Посетителите станаха много повече, хората  купуват всякакви противовирусни лекарства, каквито има   в наличност. След съобщението за свинския грип през пролетта броят  на купувачите в аптеките значително се увеличи, макар че  в Москва такъв вирус нямаше. Сега, когато има вирус, се стигна даже до опашки в аптеките”,   сподели аптекар в столична аптека.
И все  пак специалистите  препоръчват да не прилагаме самолечение, а веднага да се обърнем към лекар, за да не се стигне до трагични последствия.  Т акъв съвет дава лично Вадим  Янин –министър на здравеопазването  на Красноярския край, където беше регистриран поредният смъртен случай  от грипа А(Н1N1). Според информация на Министерството 39-годишна жена отишла на лекар  пет дни след заразяването, а на  следващия ден починала, тъй като  болестта се развила много бързо.