Хуморист се присмял на първата експедиция под вода

Архив Варна

02-11-2009, 10:28

Снимка:

МАРИЯ ЖИВКОВА

Автор:

МАРИЯ ЖИВКОВА

Всичко от Автора

Първата подводна експедиция у нас станала повод за серия присмехулни материали.

Хуморист пуснал фейлетони по радио и вестници през 1959 г. Тогава българи за пръв път направили археологически разкопки под вода.

И до ден днешен този случай буни духовете в историческите среди. Група софийски водолази, водени от проф. Иван Гълъбов, се спуснала във водите край Калиакра. Въпреки ентусиазма обаче, те излезли с празни ръце.

Цончо Родев, писател и доайен на подводната археология си спомня: „Много ни беше яд. Особено след серията сатирични материали. Светилата на науката обаче ни поощриха. Казаха ни, че сме положили началото на една модерна наука, която прохожда в световен мащаб”. 80-годишният мъж има 35 години опит под вода и поколения отгледани ученици. Сред тях е митичната група „Космос”, която работи между 1969 и 1989 г. Тя се състои от любители, които са обучени в тънкостите на археологията. Благодарение на Цончо Родев, групата водолази се финансира от митичното за времето си списание „Космос”. Подводните изследователи участват в проекти край Шабла, Маслен нос, Калиакра, Несебър, Созопол. Работят с легенди като проф. Иван Венедиков, Велизар Велков, Михаил Лазаров. С първите водолази-археолози под водата е и Любка Огненова – авторитет в проучванията на древния и средновековния свят. Изследователката е на преклонна възраст, но все още с бистър ум и активно работеща.

Спорът кога е рожденният ден на българската подводна археология беше припомнен на научна конференция. Първи по рода си форум събра учени и водолази в Дом Народен флот във Варна. Поводът е 50 години от създаването на водната наука. Организатори са вестник  „Морски свят” и Археологическия музей във Варна, Военоморския музей и Българска асоциация по подводна дейност. Преди време за рожден ден се е смятала 1960 г., когато водолази се гмуркат край Маслен нос и вадят първите находки.

На конференцията бяха изнесени доклади за най-новата находка по българското крайбрежие – потънал ветроход. Учени говориха за потопa в Черно море, изчезването на древния град Бизоне, подводните проучвания в Несебър. Всички доклади са качени на сайтовете на „Морски вестник” и Военоморския музей.

Екип на Института по океанология км БАН и Българската национална асоциация по подводна дейност представиха сборника „50 г. леководолазно дело в България”.