Себастиан Фетел е победителят в последната Формула за сезона

Архив Варна

02-11-2009, 12:32

Автор:

ИВАН СИМЕОНОВ

Всичко от Автора

Себастиан Фетел стана първият победител в Гран при на Абу Даби на пистата Яс Марина.

С това състезание приключи и сезон 2009 на Формула 1. Дженсън Бътън спечели шампионската титла в миналия кръг в Бразилия, а последният кръг определи второто място в крайното класиране сред пилотите. Подгласник на шампиона е именно детето-чудо - победител от Абу Даби. Рубенс Барикело изоставаше на две точки от Фетел, които, обаче, не успя да стопи с четвъртата си позиция на Яс Марина и така е трети в генералното класиране.
Тимът на „Ред Бул” спечели и четвъртата си двойна победа, за която допринесе и отличното представяне на Марк Уебър, който бе по-бавен от преследвача си Дженсън Бътън в последните обиколки, но въпреки това се качи на второто стъпало на почетната стълбичка.
Спорът за третото и четвъртото място сред конструкторите също приключи. „Макларън” остана пред „Ферари” след като Кими Райконен не попадна в зоната на точките, финиширайки 12-ти. Той направи прощалното си състезание с "Черните кончета" пред погледите на седемкратния световен шампион Михаел Шумахер и съотборника му през годините в Скудерията Фелипе Маса.
Миналогодишният световен шампион Люис Хамилтън спечели съботната квалификация и стартира от първа стартова позиция. След отличния старт на британеца той водеше колоната, докато 35 обиколки преди края напусна състезанието след инструкция от бокса. Причина за отпадането му от надпреварата бе проблем в спирачната система и в частност апарата на задно дясно колело.