Близо 8 кг контрабандно злато от Турция са открити при спецакция

Архив Варна

02-11-2009, 14:35

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Служители от сектор Борба с организираната престъпност към Областната дирекция на МВР в Бургас разкриха канал за контрабанден внос и износ на злато и златни накити.

 

В продължение на няколко месеца антимафиотите изяснявали схемата на канала, преминавал през ГКПП-Малко Търново. В процеса на работа за установяване на престъпния механизъм, експертите установили конкретните стъпки при осъществяване на престъпния замисъл: фирми–производителки на златни и сребърни накити в Истанбул, предлагали на българските си партньори безпрепятствена доставка в България на поръчаните от тях изделия, срещу минимална надценка. За целта била използвана редовна автобусна линия, транзитно преминаваща през България. Шофьорите пренасяли златото в тайници през ГКПП-Малко Търново, а после го предавали на определен човек. Той, от своя страна се ангажирал с дистрибуцията на продуктите в различни градове на страната. По обратния път от България към Турция пренасяли златен скрап и пари, необходими за изработката на златните накити.
Непосредствено след предване на около 8 кг златни накити на стойност около 288 000 лв., бургаските полицаи заловили 28-годишния Г. К. от Панагюрище, баща му П. К. и 38-годишния Б. С.от Истанбул - шофьор на автобус от турска транспортна фирма. Те са задържани за срок от 72 часа, като в последствие мярката им за неотклонение е променена на парична гаранция.