Топалов номер 1 и през ноември

Архив Варна

02-11-2009, 14:55

Автор:

ТИХОМИР ЯНЕВ

Всичко от Автора

Най-силният български шахматист за всички времена Веселин Топалов запази първата си позиция в новата ранглиста, валидна от 1-ви ноември 2009 година.

Втори само на 9 точки зад бившия световен шампион и настоящ претендент за титлата е вундеркиндът от Норвегия Магнус Карлсен. Голяма заслуга за израстването на тинейджъра има легендарният Гари Каспаров, който изяви желание да помогне в развитието на 18-годишния Карлсен. Трети по ЕЛО в света е настоящият световен шампион от Индия Вишванатан Ананд, с когото Топалов ще играе мач за титлата догодина в София. Челната шестица допълват още Левон Аронян (Армения), Владимир Крамник (Русия) и Вугар Гашимов (Азербайджан). От другите българи мястото си в топ 100 запазиха Кирил Георгиев (54-ти) и Иван Чепаринов (55-ти). Александър Делчев е на крачка от завръщане сред най-добрите 100. В момента той е 110-ти.
При жените няма промени на челните места. Лидер вече повече от 10 години е унгарката Юдит Полгар, пред Хумпи Конеру от Индия и 15-годишната китайка Хоу Юфан. Антоанета Стефанова се изкачи от 9-то до 5-то място през изминалите 2 месеца. Дебют в първата стотица прави Адриана Николова (80-то място), а Емилия Джингарова е под номер 100.