Тръгна надпреварата за „Алея Първа”

Архив Варна

02-11-2009, 15:43

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

Макети, пълноцветни визуализации и прецизни изчисления на непостроени ефектни кули и сгради край брега на Варна завладяха СПА хотел „Азалия” в първите часове на 2-и ноември.

18 архитектурни екипа и студиа внесоха свои разработки за това как трябва да изглежда територията, популярна сред варненци като „Алея Първа”.

Проектите им бяха приети за първоначален преглед за съответствие с правилата за застрояване на зоната малко след 9.00 часа от 12-членно жури, председателствано от строителния зам.-кмет на Варна арх. Венелин Жечев. В оценяващия екип се включиха  и главният архитект на града Петър Йорданов, столичният му колега арх. Петър Диков, шефът на морската структура на Съюза на архитектите Димитър Стефанов, деканът на факултета по екология и ландшафтна архитектура в Лесотехническия университет арх. Иван Никифоров. Правото на глас на инвеститорите като член на журито упражни пряснодипломираният архитект Марин Митев - един от шефовете на ТИМ. Право на мнение по проектите имат урбанистът от Марсилия арх. Фредерик Кутон и председателят на Обединеното гражданско сдружение Игнат Раденков.

На всеки от 18-те идейни проекта журито отреди по 20 минути за експозе и по още 10 – за уточняващи въпроси.


Организаторите на публичния преглед на офертите за застрояване на Алея Първа обясниха, че целта на широкия формат е да бъде избрано най-доброто технологично и функционално решение на инфраструктурните проблеми на крайбрежната зона, укрепването й и оформянето й като атрактивна територия за релакс и развлечения.


Желание да оформят визията на най-морската част от Варна под формата на идейни проекти депозираха „Студио 99” ООД, арх. Лилия Петрова, „Архис Проект” ООД, арх. Силвио де Понте Конти, „Фрибул” ЕООД, „Никонсулт” ЕООД – Владислав Николов, „Акант” ДЗЗД на арх. Владимир Рачев, „Дизарх” ООД, в който основно участие има синът на председателя на журито Венелин Жечев – Дилян Жечев, „Интегра Консулт проект”, „Проин Плюс” АД, „Амфион” ЕООД, Павел Янчев, „Скица” ЕООД, „Стефан Добрев – Архитектура и дизайн” ЕООД, „Сектор Арх” ЕООД,  Божидар Абаджиев, „Студио А4” ЕООД,  АБЛ „Консулт”.


Идейните проекти ще излязат с комплексни оценки на 12 ноември. Журито ще формира оценката си по няколко основни показателя:  Строителната себестойност на предложеното проектно решение е с 33% относителна тежест, като най-висока е оценката за най-ниската ценова оферта. Още толкова в оценката ще формира архитектурно-художественият образ на зоната, заложен в проекта. Техническите параметри ще имат 34% относителна тежест – така, че да бъде постигната максимално възможна разгърната застроена площ по допустимото в Закона за устройство на черноморското крайбрежие съотношение между търговски и обслужващи площи.


Авторите на най-добрия проект за „Алея Първа” ще получи 20 000 лв. награда, за втория премията е 10 000 лв., а за третия – 5000 лв.