Обявиха грипна епидемия във Варна, ваканцията - до понеделник

Архив Варна

02-11-2009, 16:42

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Грипна епидемия беше обявена днес във Варна. Това потвърди шефът на дирекция Надзор на заразните болести към РИОКОЗ Варна д-р Светлана Станева. Тя допълни, че заболеваемостта от вирусни инфекции в града е много висока. Около 10 часа сутринта болните бяха 214 на 10 000, но броят им непрекъснато растеше, докато се наложи да бъде обявена епидемия.

Прагът, при който се обявява епидемия е 200 болни на 10 000. Тя смята, че грипната вълна ще започне да отшумява най-рано в началото на другата седмица. Съветът й към варненци е да ограничат максимално контактите с други хора и при най-малки съмнения да потърсят консулт с личния си лекар.


Председателят на Регионалния щаб за борба с грипа д-р Веселин Балкански обяви, че се прекратяват плановият прием и свижданията в болниците, спират се женските и детските консултации, забраняват се и свижданията в затворите. Училищата ще останат затворени до понеделник включително. Тогава щабът ще реши дали опасността е отминала и трябва ли епидемията да бъде отменена.


Грипни епидемии днес бяха обявени още и в Шумен, Ямбол, Враца, Габрово и Бургас. В Шумен учебните занятия са прекратени до края на седмицата. Всички училища в Ямболска област също са в грипна ваканция, детските ясли и градини продължават да работят, но при засилени предпазни мерки. До петък не са на училище и децата от Враца и Бургас. Там също остават отворени яслите и детските градини. Очаква се до края на деня да бъде обявена епидемия в цялата Бургаска област. Кметът на Габрово спря учебните занятия в града от 3-и до 6-и ноември като в детските градини ще бъдат взети по-сериозни предпазни мерки.