Пожарът в „Приморски” унищожил документи и актове за незаконно строителство

Мисия Варна

02-11-2009, 17:10

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Пожарът, който беше запален преди седмица в сградата на кметство „Приморски”, унищожил строителни книжа, част от документацията за преместване на строителни обекти, строителни разрешителни и актове за незаконно  строително, издадени от 1996 година насам.

Това обясни кметът на района Пламен Градинаров. Той допълни, че вече има заподозрени за палежа, но от полицията не потвърдиха тази информация. „Дознанието все още е срещу неизвестен извършител. Единственото сигурно нещо досега е, че пожарът е умишлен”, обясни шефът на ОДП Варна комисар Димитър Димитров.

Според информацията, събрана досега, подпалвачът е влязъл в помещението с архива с взлом. Внимателно оформил три гнезда със запалителна течност, но огънят тръгнал само от едното, което до голяма степен намалило щетите. Според Пламен Градинаров, ако другите две гнезда не се били задушили, кметството вече нямаше на има никакъв архив. Той обаче е категоричен, че е замесен вътрешен човек, защото без подробна информация от техен служител, подпалвачът нямало да може да се ориентира. Което значело, че именно тези документи и трябвало да бъдат изгорени. Затова се подозира, че хора свързани със строителния бизнес, са поръчали пожара. В момента се прави пълна инветаризация на архива, но това изисква много време и пълните щети от огъня ще бъдат ясни след приключването й, обясни Градинаров. Според него този архив бил нарочен от години. Още през 2003-та главният специалист Стефанка Арабаджиева изготвила списък с липсващи книжа. Докладната й обаче също изчезнала. Градинаров сподели опасенията си, че опитите да бъде унищожен архивът в повереното му кметство няма да спрат дотук, затова той обеща в максимално кратки срокове да създаде действаща система за сигурност в сградата, тъй като такава в момента няма.