Искат оставката на шефа на окръжния съд в Търговище

Новините

02-11-2009, 17:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Парцалена кукла на Красьо Черния издигнаха пред Окръжния съд в Търговище членове и симпатизанти на Гражданско движение "За Попово". Те отвориха и сергия, на която се продаваха на промоция съдийски тоги по 20 000 лева.

Така започна протестът на стачкуващите, които се обявиха против корупцията в съдебната система и срещу "престъпната практика сред магистратите от Търговище кметът на община Попово Людмил Веселинов да бъде оправдаван на всяка цена и по всички дела", съобщи Дарик.

Според протестиращите Веселинов управлява 20 години и извършва беззакония, за които виновни няма. Конкретен повод за събирането в центъра на Търговище бе последното дело, по което той е получил оправдателна присъда на 16 септември. То е свързано с имот на централната улица в Попово, който, по думите им, е отнет от 90-годишната Недка Недева неоснователно от общинската власт преди 20 години. Кметът е осъден да издаде заповед за връщане на имота, но не го прави. Баба Недка търси правата си, следват редица дела, съдът в Попово осъжда Веселинов за бездействието му, но Окръжен съд отменя това решение, приемайки, че кметът Веселинов не е могъл с бездействие да извърши престъпление.

Протестиращите се обърнаха към премиера да предприеме действия за прочистване на съдебната система от корумпирани и компрометирани магистрати и настояха за отмяна на решението на Окръжен съд от главния прокурор.

Те поискаха оставката на председателя на Окръжния съд в Търговище Тихомир Петков, който според тях е човек от списъка на Красьо Черния. Поискаха и оставката на окръжния прокурор Драгомир Сяров за това, че според тях възпрепятства действията по установяване на злоупотребите в община Попово.

"Ако Окръжният съд не махне чадъра над кмета Веселинов, ще блокираме пътищата в цялата община", каза в края на протеста един от организаторите Веселин Несторов.
Тихомир Петков коментира пред Дарик, че за корупция по това гражданско дело и дума не може да става и че Веселинов не е печелил всички дела, по които е страна, както твърдят протестиращите. Той каза още: "Моят телефон от 10 години го има публикуван, не съм го сменял, всеки има достъп до него. Никога не съм имал контакти с Красьо Черния и не го познавам. Виждал съм го на снимка, показаха ми го представители на Националната следствена служба и ме питаха познавам ли го, сега вече го виждам и по вестниците. Цялата история с него ми се струва абсурдна, не виждам кой би имал толкова пари, как ще ги даде за назначение и как ще чака да му се върнат, особено в по-малките градове".

Час по-късно пресконференция даде окръжният прокурор Драгомир Сяров, който проследи съвсем подробно всички действия на прокуратурата по случая на баба Недка и увери, че действията са били адекватни. Към момента случаят е изпратен до Апелативен съд за възобновяване на производството. Ако там се приеме тезата на прокуратурата, че решението на търговищкия съд е нецелесъобразно, делото ще се реши по същество. По повод искането на оставката му, Сяров коментира, че то трябва да е мотивирано, а не голословно и без конкретни примери за бездействие.