Областният погна бившите си колеги в Съвета

Мисия Варна

02-11-2009, 17:15

Автор:

ДИЯНА ЖЕЛЕВА

Всичко от Автора

Областният управител на Варна Данчо Симеонов върна част от решенията на Общинския съвет, взети на двудневното заседание на 13 и 14 октомври 2009 г.

Това съобщи пресцентърът на държавната администрация край морето.
Доскорошният общински съветник от групата на ГЕРБ Данчо Симеонов е върнал актуализацията на Бюджет 2009, тъй като според него ексколегите му  са допуснали процедурни нарушения при представянето на дневния ред и съответното гласуване в заседателната зала. Актуализацията е извършена в нарушение на Закона за общинските бюджети и Наредбата за условията за съставянето и отчитането на общинския бюджет, мотивира се губернаторът.
В списъка с върнати решения на градските нормотворци са - одобряването на подробен устройствен план за селищно образувание Ален мак и отварянето на процедурата по „Изграждане и експлоатация на открити и закрити тенис кортове и подземни гаражи”. Планът на „Ален мак” Симеонов връща, защото не бил съобразен с плана на новообразуваните имоти в същата местност. А концесията и строителството на кортовете – заради нарушени разпоредби на Закона за концесиите.
„Това е четвъртият областен управител, в чийто мандат работя като председател на ОбС и такова нещо не се е случвало”, коментира шефът на градския парламент Борислав Гуцанов. Пред „Varnautre.bg” той заяви, че няма никакви нередности по гласуването и на трите решения, влезли на сесия по предложение на кмета Кирил Йорданов.
„Ще поставя въпроса на председателски съвет и най-вероятно ще ги внесем за прегласуване на следващото заседание на ОбС”, обяви Гуцанов.
Той бе категоричен, че, ако оспорванията на областния управител влязат в съда, градът на практика ще бъде лишен от възможността да се възползва от над 20 млн. лв., заложени в актуализацията. В сумата са парите за основната реконструкция на ул. „Девня”, за канализацията на „Виница” и „Галата”, припомни местният парламентарен шеф.
„Спирането на решенията слага под въпрос плащането на средства за социално и здравно подпомагане, на картите на възрастните хора и пр. неотложни дейности”, коментира Гуцанов.Като отговорност на областния управител той посочи и приемането на плана за „Ален мак”, който живеещите там очакват от години.