Добрич ще тегли 10 млн. лв кредит за улично благоустрояване

Архив Варна

02-11-2009, 18:21

Автор:

РУСЛАН ЙОРДАНОВ

Всичко от Автора

Община Добрич възнамерява да изтегли 10 млн. лв кредит за улично благоустрояване. Това е поводът тази сряда от 16 часа в кметството да започне публично обсъждане на инвестиционен проект за подобряване на градската среда.

Общината открива и телефонна линия за мнения и предложения. Всички постъпили предложения ще бъдат представени за обсъждане на предстоящата сесия на Общинския съвет на 30 ноември, съобщават от кметството.

Проектът за 10 милиона лева предвижда мащабни ремонтни дейности за възстановяване и изграждане на нова инфраструктура. Неговата цел е да се инвестират допълнителни средства за подобряване на изключително амортизираната градска среда. Това са обекти, които са изграждани преди повече от 30 години и до момента с възможния ресурс са извършвани само козметични ремонти. За реални дейности, които биха довели до създаване на по – благоприятна среда за живеене и бизнес, са необходими сериозни инвестиции.


Идеята на проекта е да се финансират обекти, за които няма мерки за финансиране по оперативни и други програми, каза кметът Детелина Николова вчера. Тя посочи, че с дълга, който общината има намерение да поеме при одобрение от Общинския съвет, няма да се утежнява бюджетът на общината. Намерението е средствата да се възстановяват за срок от десет години, а усвояването им да стане до 2-3 години.

Заложените предварително обекти са от всички квартали в града. Акцентира се там, където е най-амортизирана инфраструктурата. С реализацията на проекта ще се даде следваща възможност за икономическо развитие, каза още Д. Николова. Тя добави, че дългът, който общината има намерение да поеме, няма да засяга възможностите тя да кандидатства за кредити пред други банкови институции за реализиране на проектите по оперативни програми. Водени са разговори с Европейската инвестиционна банка, откъдето може да се тегли кредит за минимум 5 милиона евро.