Вестниците във вторник

Архив Варна

03-11-2009, 10:01

Автор:

РОСИЦА ПЕНКОВА

Всичко от Автора

Грип и бракониери върлуват днес по страниците на националните ежедневници.

Преди да се захванем с тези теми - различната новина. Намираме я във вестник "24 часа" под заглавие "Искаш да си жив? Прехвърли фирмата!". Според вестника нова форма на изнудване замества отвличането. "Кризисният" рекет бил засечен първо от банкови институции, които информирали МВР. Сериозен бизнесмен обявил пред банка, че прехвърля активи - складове за около 3 милиона евро, на нов собственик. При подобна сделка е логично в сметките на фирмата-продавач да постъпи посочената сума. Никакви трансакции обаче не са били засечени от купувача към въпросния клиент на банката. "Оказа се, че бизнесменът е бил предупреден, че, ако иска да спаси от отвличане дъщеря си, трябва да прехвърли част от активите на посочено от изнудвачите дружество", обясняват пред вестника неофициално полицейски източници.
Бременната в 5-ия месец Тюркшан Стефанова, на 30 г., от сливенското градче Шивачево е починала в старозагорската болница 30 минути след полунощ на 31 октомври, пише "24 часа". Причината са усложнения от свинския грип. Белият дроб на жената бил толкова увреден, че чак се превърнал в каша, натурално описват трагедията във вестника. В същото време пред "Стандарт" депутатите доста самоуверено заявяват: Не сме маймуни, за да ходим с маски. Оказва се, че те изобщо не се плашат от свинския грип и вярват, че става дума по-скоро за психоза, налагана от фармацевтични компании. "Аз не ходя с маска, взимам повече витамин C. Нито един човек не е починал от свински грип, а от усложненията от него. Това ясно означава, че грипът много бързо води до пневмония, когато даден човек не обърне внимание навреме", казала пред репоретрите варненската депутатка от "Атака" Цвета Георгиева.
От "Труд" избрахме спортна тема: Проститутки и алкохол провалят ЦСКА, пише днес вестникът. Отборът останал с 21 картотекирани пред УЕФА футболисти за гостуването на “Базел” от Лига Европа в четвъртък след отстраняването на деветимата грешници. А едва 18 играчи са напълно здрави и се готвят нормално за мача.
Кмет преспа в ареста заради кошута, пише "Труд", а "Стандарт" се гмурва в темата с кръвожаден каламбур: "Кошута изяде главата на кмет". Става дума за кмета на Созопол Панайот Рейзи, който заедно с "дружина негови акрани" преспа в ареста на полицейския участък в Приморско, в нощта срещу понеделник, след като бе заловен да бракониерства в ловно стопанство “Ропотамо”. Екип от подвижната горска стража засякъл на местопрестъплението бракониерите до застреляната от тях кошута на благороден елен.
Реформата в здравеопазването ще доведе до списъци на чакащи за лечение в болниците и медицински туризъм, алармира вестник "Сега". Причината е, че през 2010 г. се орязват парите за болнична помощ и се въвеждат т.нар. делегирани бюджети.
България е трета по укриване на доходи сред 27-те страни-членки на ЕС, четем още в "Сега". Според класация на Асоциацията на италианските данъкоплатци 39.3% от българите крият доходи, за да не плащат данъци. На първо място в класацията се нарежда Италия, където 51.2% от населението укрива доходи. Румъния се нарежда на второ място с 42.4% граждани, укриващи доходи. Четвърти и пети са съответно Естония - 37.2%, и Словакия - 34.5%.
Интересно четиво предлага днес "Сега" и под заглавие: Предстоят още добри дни за българските мафиоти. Френски предприемачи са стъписани от условията за бизнес в България, пише списание  „Експансион“, чийто материал препечатва "Сега". Само през последните 8 години по централните софийски улици са убити над 150 души, сред които и банкерът Емил Кюлев. Сводничество, контрабанда с цигари, фалшиви пари... Тук бяха създадени истински престъпни империи. В същото време бившите апаратчици преодоляха падането на стената, а бивши служители на спецслужбите се възползваха от приватизацията и изкупиха на безценица или чрез рекет държавни предприятия. Така цели сектори от икономиката попаднаха в техни ръце. Днес тези "бизнесмени" контролират всичко - притежават банки, застрахователни компании, фирми за недвижими имоти, авиокомпании. В тази държава никой не знае кой какъв е
- никога не знаем с кого си имаме работа, разказват френски бизнесмени, цитирани с имената и високите си длъжности в големи фирми на българския пазар. Френската компания "Карфур" искала да създаде смесено дружество, но много скоро решила да участва сама. Все пак шефовете на фирмата били принудени да платят за "съветите" на местни бизнесмени - двама братя, които се движели със спортни коли и една чета от бодигардове. Директорът на "Виваком" Бернар Мошени казва, че когато дойдеш в България, трябва да изоставиш принципите. Според него е много важно на място да се намери човек, който да ви решава проблемите.
На фона на това идва и новината, която избрахме от "Монитор": Борисов спира крошетата в ДАНС. "Забранил съм побоя в агенцията. Ако някой иска да се бие - да дойде в Министерския съвет при мен", рекъл премиерът по повод на информацията, изнесена от бившия зам.-директор на службата Иван Драшков, че в ДАНС се е стигало до физическа саморазправа между служители. В "Стандарт" посещението на премиера в агенцията пък е с друг акцент: Награда за хванат министър с рушвет, обещал Бойко Борисов.