Антидопинговата агенция очаква отговори от Агаси

Архив Варна

03-11-2009, 10:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Световната антидопингова агенция (WADA) се обърна към Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP) след като Андре Агаси призна, че е приемал наркотика кристален метамфетамин през 1997 г.

„Наша задача е да предпазим чистите спортисти. Ако не предприемем нищо, някой ще се обърне към нас, питайки какво правим по този случай”, заяви директорът на WADA Дейвид Хоумън пред BBC.
Разкритията на Агаси повдигнаха въпроси за ръководенето на този спорт от ATP.
Агаси, който има 8 титли от Големия шлем и е един от шестимата в историята на тениса, спечелил всичките 4 турнира от шлема, написа в автобиографичната си книга, че заедно със своя бивш асистент е приемал наркотици, към които лесно се пристрастяваш и после излъгал пред ATP, че по грешка е пил от чуждо питие, в което имало наркотик.
Тогава ATP повярва на историята му и не предприе други действия срещу тенисиста от Лас Вегас, който по онова време се беше смъкнал до 141-о място в световната ранглиста, въпреки че вече имаше 3 титли от шлема.
От ATP заявиха, че не могат да коментират разкритията на Агаси, тъй като разледването срещу американеца е приключено.
Агаси е приел нещо от забранения списък през 1997-а, а нарушението вече е извън правомощията на WADA, тъй като е изтекла 8-годишна давност, но Хоуман иска да провери дали би могло да се намери начин да се повдигнат обвинения срещу него.
"Ако е излъгал и е признал лъжата си, то той очевидно е лъгал и под клетва. Това дава основание за продължаване на разследването, за да се види дали може да има и други обвинения. Всички знаем за Марион Джоунс, която излъга пред трибунала. Това не е нещо, което може просто така да подминеш. Вторият важен въпрос е дали адвокатът, който представляваше Агаси, е знаел, че клиентът му е лъгал", каза Хоумън.
Директорът на WADA също възнамерява да се обърне към Световната тенис федерация, като я информира за писмото си до ATP.