Бивш арестант съди държавата за унизителния му престой зад решетките

Архив Варна

03-11-2009, 12:33

Автор:

РУСЛАН ЙОРДАНОВ

Всичко от Автора

В едномесечен срок Административният съд в Добрич ще се произнесе по делото на 33-годишния бивш арестант Илиян Николаев Радулов срещу Главната дирекция за изпълнение на наказанията към Министерството на правосъдието.

Неговият иск е за 15 000 лева -  заради лошите условия в добричкия арест в следствие на които казва, че е получил здравословни проблеми. "Това беше пародия на дело. Дори не беше ми дадена последна дума. Условията в ареста са гадни и отвратителни. На село прасетата живеят по-добре. В килиите нямаше санитарен възел. Уринирал съм в петлитрова бутилка за минерална вода и съм ходил по голяма нужда в торбичка. Многократно съм сигнализирал за липсата на нормални условия, но безрезултатно. Чрез това дело искам да накарам Министерството на правосъдието, което ежегодно планира в бюджета си средства за ремонтни дейности, най-накрая да задели и за добричкия арест, защото по думите на служителите в местата за лишаване от свобода, такъв ремонт не е правен от 1980 година. Килията видимо е висока близо 2 метра и широка 1,70 на 3 м. Вътре едвам се побира един човек, а понякога в клетката е имало и до 4-5. Спал съм на земята, вследствие на което получих заболяване. За мен беше унижение престоят ми там. Не искам задържаните да бъдат третирани като животни" - каза Радулов. Той е категоричен, че ако решението на съда не го удовлетвори, ще съди България в Страсбург.   
По време на последното съдебно заседание бивши арестанти потвърдиха, че закопчаните не са били извеждани на разходка, лятото температурата вътре е стигала до 38 градуса. Получавали са и екземи. А когато валяло дъжд, вътре капело на леглата. Имало един климатик в коридора, който охраната лъскала и включвала само при проверки. След това веднага го изключвали. Бившият арестант Тимур Мурад, който бил съсед на Радулов в ареста, също заяви, че ще заведе иск за лошите условия.  Заключението на вещото лице Иван Николов бе, че диагнозата дискова херния, каквато твърди Радулов, че има, е неоснователна поради липсата на достатъчно факти. Експертът, който преди това опъна нервите на всички участници в процеса с многобройните позвънявания на мобилния му телефон и бе изгонен за това от залата, получи хонорар от 150 лева за труда си. Прокурорът по делото Петко Трухчев заяви, че ако съдът постанови, че все пак са били нарушени по някакъв начин правата на бившия арестант за престоя му зад решетките, то максималната уважителна сума би била около 300-400 лева. И докато спорът в съда бе за лошите условия в местата за лишаване от свобода, то в съдебната зала журналистите стояха прави и водиха записки над 1 час.     
След предварителното задържане от 30 март 2009 Илиян Николаев вече е с присъда от година и десет месеца и е преместен във варненския затвор. Лишаването му от свобода е заради кражба на цигари от търговски обекти. НДТ