Столични полицаи са замесени в кражби на луксозни коли

Архив Варна

03-11-2009, 14:18

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Престъпна група за кражба на луксозни коли беше разбита в София.  В “организацията” участвали двама полицаи от Четвърто РУ на МВР. Задържаните са общо петима.

Операцията на дирекция “Вътрешна сигурност” и СДВР е проведена под ръководството на Софийска градска прокуратура
Престъпна група, занимавала се с противозаконно отнемане на луксозни автомобили на територията на столицата, е задържана в понеделник през нощта. „Много е сериозен фактът, че отново полицаи са част от организирана, добре смазана престъпна група. Убеден съм, че бързо ще получат и осъдителни присъди. Неутрализирахме група, която тормозеше доста софиянци с откраднатите автомобили”, каза на пресконференция министър Цветан Цветанов.
Петима са заловени в момента на „работа”. Сред тях е и организаторът на групата А. К.- Хастара, 25-годишен, криминално проявен, с две осъдетелни присъди за противозаконно отнемания на автомобили. Заедно с него в ареста са П. С., М. В-Михал, служител на сержантска длъжност в Министерството на отбраната, както и полицаите М. А. и Д. Й. Двамата полицаи работят от две-три години в патрулно-постовата служба на столичното Четвърто РУ. Налагани им са дребни наказания за несъществени пропуски в работата им.
Още един участник в групата се издирва – П. П. На 34 години, от София, известен на полицията.
В хода на разследването е установено, че ролята на служителите от Четвърто РУ била да набелязват луксозни автомобили, паркирани в района. По време на престъпните действия те охранявали и прикривали аверите си от групата, докато отнемат колата. За това получавали възнаграждение – 800 лева на успешен “удар”.
Досега са установени три крадени автомобила – два BMW и джип Ланд круизер. Миналата нощ набелязаната кола била BMW 325 D, собственост на Министерството на финансите.
Директорът на СДВР комисар Валери Йорданов уточни, че трите автомобила са намерени в различни райони, което означава, че престъпната група е действала на територията на цяла София. На петимата е наложена 72-часова мярка за задържане под стража.