Разчитаме на сърби и македонци за сезон 2010

Туризъм

03-11-2009, 14:52

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

Ръст на туристите от Сърбия и Македония през следващия летен сезон прогнозират представители на туристическия бранш във Варна.

„Макар да е рано за каквито и да било прогнози смятам, че тези два пазара ще отбележат ръст догодина. Отпадането на визите за сръбските и македонските туристи, както и близкото разстояние между държавите, би трябвало да окаже положително влияние върху интереса към България като туристическа дестинация”, смята главният секретар на Варненската туристическа камара Георги Шипковенски.
Според него сръбският и македонският пазар биха могли да компенсират част от спада при традиционните за страната ни пазари – Германия, Великобритания и скандинавските страни по подобие на руските и румънските туристи, които спасиха този сезон.
„Затова на последния Обществен съвет по туризъм към кмета на Варна Кирил Йорданов се взе решение морската столица да бъде представена на туристическите борси в Сърбия и Македония. За първи път Варна ще има организирано и цялостно представяне на тези две борси”, обясни Шипковенски.
Да бъдат отпуснати 175 000 лева за участие и реклама на Варна в туристически борси през 2010 г., са решили експертите и кметът на Варна Кирил Йорданов по време на заседанието на обществения съвет. Част от средствата ще отидат за участие на Варна в туристическите борси в Сърбия, Македония, Лондон, Берлин, Киев и Москва.