Банка взе жилището на фалирала бизнесдама

Архив Варна

03-11-2009, 14:57

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Драмата, която се разигра днес пред блок 48 във варненския кв. „Чайка”, постави много въпроси и очерта невероятно тънката граница между закон и човещина.

Фалирала бизнесдама остава в началото на зимата на улицата заедно с малкото си дете и болната си майка, след като банка продаде жилището й. С въпросното жилище обаче е бил обезпечен ипотечен кредит. След няколко пропуснати вноски и съдебни дела банката продала имота през февруари тази година. Сега Тодорка Куманова обаче няма къде да отиде, след като остана без дом.
ИСТОРИЯТА
Тодорка имала добре работещ шивашки цех, който изнасял продукция предимно за Франция. През 2005-а година тя теглила кредит от 95 000 лв. от Първа инвестиционна банка, като в залог ипотекирала апартамента си. От същата банка взела още 15 000 лв. От ДСК - 45 000 лв., като залогът за този кредит били машините и автомобила й. Година по-късно обаче собственикът на имота, където под наем бил разположен шивашкият цех, починал и неговите наследници я накарали да ги освободи. „От тогава всичко тръгна надолу. Преместих машините в склад, но така и не успях да направя нов цех. Това лято се наложи да ги продам за скрап. Закъснях с няколко вноски по ипотечния кредит, по-точно с три, но намерих пари от позната и, когато отидох в Първа инвестиционна банка да ги внеса, юристката на банката ми каза в прав текст: Не ти искаме парите, искаме ти жилището. Водихме дела, но този февруари апартаментът ми беше продаден. Дори и след това банката твърди, че дължа още пари. Съсипаха ми живота, съсипаха ми бизнеса, а сега ме изхвърлят на улицата. Как може банката да откаже да ми вземе парите, а да иска да ме изхвърли. Това не мога да си обясня”, сподели Тодорка.
ЖИВАТА ВЕРИГА
Председателят на организацията за гражданска самозащита 1 Светлозар Николов дойде в апартамента на Тодорка малко преди 10.30 и пламенно заяви, че ще си даде живота, но няма да допусне семейството да бъде изхвърлено на улицата. „Става въпрос за невероятна несправедливост. Как може банката да откаже пари по кредит и да иска дома на хората. И това не е единственият такъв случай. Тепърва предстоят подобни безобразия”, заяви Николов и поведе съседите на Тодорка пред входа на блока. Десетина мъже и жени застанаха пред вратата, хванаха се за ръце, заключиха входа и започнаха да скандират „Няма да ги пуснем. Николов призоваваше с мегафон хората от квартала да подкрепят протеста им, но повечето от тях надникнаха от терасите си и се прибраха. Живата верига продължи да скандира и да призовава към милосърдие, човещина и разбиране. А когато дойде съдия-изпълнителят Станимира Данова, насочиха призивите си към нея и полицаите, които чакаха встрани.
СЪДИЯ-ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ
Станимира Данова пристигна пред блока около 11 часа. След като изслуша нападките на протестиращите, тя представи проблема в съвсем друга светлина. „Това жилище е продадено през февруари тази година за 128 800 лв. Тези пари обаче не покриват всички задължения на Куманова към банките. Само при мен има 6 изпълнителни дела срещу нея от различни кредитори. Зная, че такива има и при други колеги, зная, че я търсят и от Агенцията за държавни вземания за дължими данъци. Аз имам съдебно решение, което трябва да изпълня. Четири пъти досега отлагахме въвода на новите собственици и давахме време на дамата да намери решение на проблема. Аз само си изпълнявам служебните задължения”. Притеснена от многото репортери на мястото и хората, които бяха препречили пътя към входа, юристката дълго мисли и се консултира как да постъпи. През това време пред блока пристигна нов участник в екшъна.
ОБВИНИТЕЛКАТА
Казвам се Цонка Василева и заради тази жена – Тодорка Куманова, сега съм на път да изгубя собственото си жилище. Очаквам всеки момент и при мен да дойде съдия-изпълнител. Работих при нея и първо със сина ми й дадохме 15 000 лв. За машини. После дойде при мен с молба да й помогна да си плати ипотеката. Заради нея аз ипотекирах моето жилище и теглих 96 000 лв. от ОББ. Парите дори не съм ги докоснала. Веднага й го дадох. Тя взе да ми обяснява, че банката вече не ги искала, но и не внесе вноските по кредита ми. Аз от тези пари не съм видяла една стотинка, но тъй като кредитът ми не е обслужван, съм на път да си загубя жилището, за което в момента водя дело срещу Тодорка. И не съм само аз излъганата от нея.
РАЗВРЪЗКАТА
Присъствието на Цонка Василева пред блока разбуни духовете сред хората, които бранеха Тодорка. Жената беше обвинена в лъжа и измама. В същото време съдия-изпълнителят все още стоеше встрани и не предприемаше нищо. Полицейските коли пред блока обаче вече бяха станали 4. Минути преди 13.20 часа полицаите застанаха в редица пред входа, зад тях – съдия-изпълнителят, и помолиха протестиращите да направят път и да им осигурят достъп до жилището. Съседите се развикаха отново, като скандираха „Справедливост”, „Имайте милост”, „Ние не сме престъпници и убийци” и „Никога няма да ви пуснем”. Съпротивата на Николов наложи двама полицаи да го хванат подръка и да отведат до една от патрулките. През това време се чуха крясъци - не ме пипайте, пуснете ме, боли ме, хора, помогнете ми, вижте какво прави полицията. Униформен беше извил зад гърба ръката на Тодорка и я водеше към друга патрулка. В това време останалите полицаи и съдия-изпълнителят влязоха във входа и се качиха в апартамента. Някои от съседите на Тодорка, които бяха пред входа през цялото време, се разплакаха. "Какво ще правят сега, ще изхвърлят майка й и детето й на улицата ли? Къде ще отидат тези жени, къде и как ще живеят, какво ще ядат”, плачеше една от съседките. Адвокатът, който представляваше новите собственици на апартамента, обясни, че днес просто ще бъдат въведени във владение, тоест - ще получат ключовете за жилището, което са купили през февруари, ще говорят с Тодорка и ще се разберат за някакъв срок, в който жената трябва да напусне жилището.