Каварненец се дава доброволно на германските власти

Архив Варна

03-11-2009, 15:04

Автор:

РУСЛАН ЙОРДАНОВ

Всичко от Автора

41-годишният каварненец Ашим М. С. изрази съгласие доброволно да бъде предаден на германските съдебни власти в изпълнение на Европейска заповед за арест.

Припомняме, че той бе задържан от Добричкия окръжен съд на 30 октомври т.г., за да се осигури изпълнението на издадената от прокуратурата на Потстдам – Германия, Европейска заповед за арест. В нея е посочено, че Ашим С. се издирва, за да изтърпи остатък от 852 дни наказание „лишаване от свобода” по 7-годишна присъда за организиран и въоръжен грабеж с нанасяне на тежка телесна повреда.
Ашим С. заяви днес пред окръжните магистрати, че „моли да бъде екстрадиран в Германия, за да не губи време за изясняване на случая и да има възможност да работи”. Той твърди, че е бил освободен от затвора в Германия и депортиран в България през 2007 г. На следващата година е бил в Полша, а през октомври тази година се е прибрал от Германия.
Добричкият окръжен съд насрочи за 06.11.2009 г. следващото заседание по делото, на което Ашим С. трябва да потвърди съгласието си за доброволна екстрадиция. Ако той промени становището си, искането на германската прокуратура ще бъде разгледано от съда по същинската процедура за разглеждане на Европейска заповед за арест и екстрадиция. Междувременно съдът поиска от германската прокуратура допълнителни сведения за датата на влизане в сила на присъдата на каварненеца.