Пак оставаме без газ - този път заради изборите в Украйна

Новините

03-11-2009, 21:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Русия предупреди Европейския съюз за възможни проблеми с транзита на газа. Оказва се, че Украйна пак не е в състояние да плати доставките. Според руските наблюдатели обаче причина за това не е липсата на пари, а капаните, които Виктор Ющенко и Юлия Тимошенко си залагат преди президентските избори.

Заплахата транзитът на газа да бъде прекъснат е била темата на телефонен разговор на руския премиер Владимир Путин с шведския му колега Фредерик Рейнфелдт (Швеция е председател на Евросъюза в момента).  "Владимир Путин насочи вниманието на ръководството на ЕС върху постъпващите, в това число и по официални канали от Киев, сигнали за възможни проблеми със заплащането на доставките на руски газ", се казва в съобщението на пресслужбата на правителството, цитирано от агенция "Новости".
Проблемът с плащането на руския газ Путин повдигна още миналия петък на среща с ръководството на партията "Единная Россия", пише Алексей Топалов в Газета.ру. Премиерът заявил, че може би ще има проблеми с разплащанията. При това проблемът не е в това, че Украйна няма пари: Путин отбелязъл, че по данни на Международния валутен фонд пари има - златният и валутният резерви на Украйна са $27-28 млрд. Освен това в продължение на цяла година Украйна съвсем съвестно - на 100% и в срок, плащаше задълженията си. Така, че дори "Газпром" в последните месяци вече спря да говори за проблеми с плащанията.
Проблемът не е икономически, а политически, категорични са руските наблюдатели. Украинският премиер Юлия Тимошенко разказала на Владимир Путин, че президентът Виктор Ющенко пречи на сътрудничеството на украинския Центробанк (именно той се разпорежда със златния и валутния резерви) с украинското правителство и блокира превода на парични средства.
"В Украйна сега започва предизборна битка, която ще остави на заден план въпроса с плащането на доставките, обяснява генералният директор на Фонда за национална енергийна  безопасност Константин Симонов пред Лента.ру. – Второ, в понеделник Виктор Ющенко отново поиска да бъдат преразгледани газовите споразумения с Русия. Това е предизборен удар срещу Тимошенко, която подписа тези споразумения през януари".
Ако Русия не получи пари, то в отговор ще бъдат спрени доставките на газ за Украйна, която на свой ред традиционно ще спре транзита за Европа. Именно затова Путин предупреждава Евросъюза.
На 7 ноември Украйна трябва да плати октомврийските доставки - около $500 млн.
Очаква се проблемите да започнат през декември, когато борбата за президентското кресло в Украйна ще се изостри.