Над 3000 българи учат във френски университети

Мисия Варна

04-11-2009, 11:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Над 3000 български студенти учат във френски университети. Това съобщи Бисера Коларова от Френския институт по време на откриването на 12-ия Пътуващ салон на образованието във Варна.

Образователният салон се радва на засилен интерес от страна на бъдещите студенти. Варианти за обучение във Франция само за няколко часа бяха потърсили над 150 души.
”Франция е атрактивна дестинация за българските студенти, защото обучението в държавните университети е безплатно. Най-много български студенти има в Париж, Страсбург, Гренобъл и Бордо. Това, което отбелязваме като положителна тенденция, е, че след дипломирането си повечето студенти се връщат обратно в България”, обясни Коларова.
860 студенти пък се обучават в седемте франкофонски програми по политически науки, мениджмънт на хотелиерството и ресторантьорството, индустриална химия и други.
За първи път на пътуващия салон се предлага и работа за преводачи в Генерална дирекция „Писмени преводи” на Европейската комисия. Преводачите трябва да имат бакалавърска степен и да владеят поне три езика.