Правителството дава 12 млн.лв. за борба с грип A (H1N1)

Новините

04-11-2009, 13:20

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

12 млн. лв. за допълнителни медикаменти, необходими за противодействие на свинския грип са отпуснати от днес – 4-и ноември, заяви здравният министър д-р Божидар Нанев след редовното заседание на МС.

Отделно министър Нанев след разговор с еврокомисаря по здравеопазването Андрула Василиу е поискал 200 хиляди противогрипни ваксини, ако се окаже, че европейските страни имат излишъци.
От МЗ препоръчват на областните пандемични комитети, в случай на необходимост да обявяват ваканция за седем календарни дни. В момента заболеваемостта от грип A (H1N1) е 132 на 10 000, което означава че в момента в страната са болни около 100 000 сдуши. Бройката трябва да достигне 200 на 10 000, за да бъде обявена епидемия в страната. Очакванията на министерството са в най-лошия вариант в края на седмицата да достигне бройката 198 на 10000 заболели.
Засега са отчетени 5 смъртни случая на хора от рискови групи, като при всички тях грипът е бил съпроводен със сериозни придружаващи фактори. В страната е преустановено масово вземане на проби за вируса, тъй като е установено, че в България това е именно A (H1N1) и всеки болен от грип се третира като носител именно на този вирус.
Има пети смъртен случай в страната – човек под 30 години от Петрич, който 10 дни се е самолекувал, съобщи министър Нанев.
От днес ще бъде обявена грипна ваканция в 28 столични училища, в които има  30 % отсъстващи. Днес се събират и представителите на РИОКОЗ, за да решат дали да бъде обявена грипна ваканция в цяла София. Министър Нанев призова да не избързваме, защото, ако се обяви грипна ваканция 1-2 дни преди епидемията, след това ще трябва да се удължава грипната ваканция. Ваксината срещу A (H1N1) среща съпротива в Западна Европа. Причината е, че не знаем, какви странични ефекти има тя.
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков поясни, че с днешното решение на МС се променя законодателството за ускоряване на процедурите за закупуване на медикаменти. Според сега действащия закон не се позволява закупуването с обществени средства лекарства. Министърът на здравеопазването каза, че при всяка грипна епидемия в България умират 2500 – 3000 души. И петимата починали при сегашната грипна епидемия са имали рискови фактори и не са потърсили навреме болнична помощ.