БСП писа задочно слаб на Борисов, сините го хвалят за стил и характер

Новините

04-11-2009, 13:44

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Парламентарната група на левицата не може да постави другаосвен слаба оценка на първите 100 дни от управлението на ГЕРБ, заяви Ангел Найденов в декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание. Той определи като озадачаващо отсъствието от залата на министър-председателя и липсата на

изявления от страна на мнозинството и подкрепящите го партии.
Найденов отбеляза, че става дума за управление, натоварено с големи очаквания, с обещано европейско развитие на България.
Според левицата през първите 100 дни основно е било говоренето.
Държавата се превърна в царство на пиара, на думите - разрешени и забранени. В първите 100 дни управление на ГЕРБ според червените са преобладавали лъжите и търсенето на политически реваншизъм.
Времето на говоренето изтече, обяви Найденов.
В делкарацията си левицата заявява, че няма да се спре да се противопоставя и опровергава всичко, което се изсипва срещу БСП и участието на нейни представители в тройната коалиция.
Правителството възстанови основния принцип на българската изпълнителна власт -
персоналната, а не партийна отговорност на членовете на кабинета,
се посочва в позиция на ДСБ по повод 100-те дни управление на ГЕРБ.
Сред успехите на правителството от партията на Иван Костов подчертават запазването и увеличаването на доверието на българските граждани, бюджетната стабилност в "аварийни условия на драстично намаление на приходите", управленската програма, съгласувана с подкрепящото мнозинство в парламента.
Според ДСБ Министерският съвет показва висока чувствителност към тревогите и интересите на обществото и медиите, демонстрира бърза реакция за решаване на повдиганите проблеми и отстраняване на допуснатите грешки.
От ДСБ са критични към правителството, че не е извадило убедителни доказателства за вината на отговорните политици и за нанесените щети на българските граждани от предишното управление.
По необясними причини се бавело и извеждането на кадрите на БСП, ДПС и НДСВ от изпълнителната власт, което, според ДСБ, води до почти открито саботиране на разкрития и действия на новото правителство.
Все още нямало и пробив при усвояването на европейските фондове, не била започнала и войната с мафията.
Според лидера на ДСБ Иван Костов през първите сто дни като министър-председател Бойко Борисов се е откроил с бързата си и много често вярна реакция.
По думите му Борисов е отговорил на всички поставени проблеми, има собствена позиция по тях и бързо я представя пред медиите. Ако не бе такова поведението му, "сега щеше да има пожари в страната", каза Костов в изявление във вторник. Друг е въпросът дали му остава време да потъне по-дълбоко в проблемите, добави той.
Най-важният въпрос за стоте дни управление на ГЕРБ е  защо не се махат провалени управници, назначени от предишното правителство на национално и на местно ниво, смята и лидерът на СДС Мартин Димитров.
Той уточни, че не става дума за политическа чистка, а за смяна на провалили се хора с компетентни.
"Лошите управници водят до лошо управление, а това прехвърля негативите към преимиера и към нас. За да избегнем тези проблеми, трябват нови хора", посочи лидерът на СДС.
Той отбеляза, че не бива да се бърза с оценка за правителството след 100 дни управление. Това не е честно, защото нещата не могат да се оправят бързо, когато си наследил една тежка катастрофа, коментира Мартин Димитров.
Останалите парламентарни партии и техните лидери засега не са оценили 100-те дни на кабинета "Борисов".
В декларпация парламентарната група на ГЕРБ даде висока оценка за действията и политиката, провеждана в първите сто дни на мандата на правителството на европейското развитие на България.
Правителството показа стил на управление и политическо поведение, с които не могат да се похвалят други предишни управления, се заявява в декларацията.
Кабинетът изпълнява политическия си ангажимент към българските избиратели и работи в съответствие с декларираните намерения преди изборите. Затова то днес получава високо одобрение в обществото, което надхвърля доверието, гласувано му на изборите, заяви Искра Фидосова, която прочете декларацията пред парламента.
Тя посочи, че правителството се справя с най-тежките икономически проблеми на страната без колебания и това личи от антикризисната програма и от проекта за държавен бюджет за 2010 г.
Фидосова призовава парламентарните групи, които приемат политиката на правителството в интерес на страната и българските граждани, да изразят одобрението си за неговата политика и решения.