Правят безплатни тестове за диабет

Новините

04-11-2009, 16:39

Автор:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Всичко от Автора

На четири места във Варна идната седмица студенти от Медицинския университет във Варна ще правят безплатни изследвания за диабет.

На 12 ноември от 12 до 16 ч. те ще измерват кръвната захар на желаещите в сградата на здравната инспекция (бившето ХЕИ), в МБАЛ "Св. Марина", в сградата на Медицинския университет и във Факултета по дентална медицина. "Ако резултатите покажат наличие на кръвна захар, хората ще бъдат насочвани за консулт в Клиниката по ендокринология", каза стажант-лекарят Преслав Пенев.


На практика това е една от инициативите, свързана с 14 ноември - Международния ден за борба с диабета. В Клиниката по ендокринология ще се проведе обучение за диабетици за режима на хранене и лечение, както и във връзка с други проблеми, които вълнуват хората с това заболяване. Всички могат да се възползват от поканата, ако се запишат предварително на телефона на клиниката 978 237. "Ако има повече желаещи, обучението ще се проведе в рамките на няколко дни от вторник другата седмица. Надяваме се дотогава обявената грипна епидемия да бъде отменена, ако не ще ги отложим малко във времето", каза шефът на Клиниката по ендокринология в МБАЛ "Св. Марина" доц. д-р Кирил Христозов.

На 10 и 12 ноември в Детската клиника по ендокринология от 10,30 ч. ще проведат Дни на отворените врати. Специалисти ще изнесат от лекции, отворени за родители и деца. Те ще бъдат посветени на здравословното хранене, инсулиновото лечение, усвояване на инжекционни техники, лечение и профилактика на острите и хроничните усложнения на диабета. Предварителните записвания ще стават в детската клиника на директен телефон - 302 889.