Варна с най-много болни от хепатит, в „Св. Клементина” отваря център за тестове

Мисия Варна

05-11-2009, 11:05

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Информационен център за болестта хепатит и начините да се предпазим от нея ще заработи в сградата на бившата Градска болница – сега ДКЦ „Св. Клементина”.

Това съобщи днес д-р Станимир Хасърджиев, секретар на Националното сдружение "Хепасист", преди да представи инициативите, заложени в националната кампания  "Хепатитът е опасен. Ваксинирай се!".

Организаторите на информационния център, базиран в  ДКЦ I, търсят възможности на  пациентите, които ще потърсят съвет там, да бъдат предлагани и безплатни тестове за хепатит В.

 

По официални данни в страната има повече от 450 000 носители на вируса на хепатит В, посочи Хасърджиев.

Във Варна сдружение "Хепасист" е правило две скринигови проучвания през миналата година. Те показали, че честотата на болестта е много по-висока в сравнение с другите градове. Средният процент за носителите на вируса на хепатит В в страната е 3,8, а  във Варна е около 8 на сто. За вируса на хепатит С ситуацията е идентична - при среден процент носители в страната 1,4, в крайморския град са близо 2,8 на сто. Обяснението за по-големите рискове във Варна е свързано с потока от туристи, по-широкото разпространение на употребата на наркотици, на правене на татуировки или пиърсинг.

„Хепатит В води до цироза на черния дроб, чернодробна недостатъчност и рак на черния дроб”, предупреди д-р Ирина Иванова от клиниката по гастроентерология в университетската МБАЛ “Св.Марина. 20 на сто от цирозните пациенти били с вирусни цирози. Средна възраст им възраст - 38-40 години, като масово те носели болестта средно по 15-ина години преди усложнението.

Ваксината за възрастни е смесена за хепатит А и В. Нужни са три дози, които се слагат в рамките на 6 месеца. Цена та еоколо 120-180 лева

Всички деца, родени след 92 г., са ваксинирани против хепатит В. Медиците препоръчват да им бъде направена имунизация и срещу хепатит А. Цена за двете дози е  около 50-60 лева.