Салам прати ромска фамилия в Токсикологията

Мисия Варна

05-11-2009, 11:23

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

Цяло семейство влезе в клиниката по Токсиколигия във Варна, след консумация на салам. След като хапнали колбаса,мъж, жена и 4-годишното им дете посинели.

Във вторник отровената ромска фамилия е приета по спешност в специализираната клиника на Военно-морската болница, съобщи шефката на токсиколозите д-р Снежа Златева.


„Не можем да докажем, че причина за отравянето е салама, тъй като не сме взели проба от него. Предполагаме обаче, че колбасът, който е бил вакумиран, е причина за посиняването на семейството. Става въпрос за метхиноглобия, която се появява при използване на анилинови бои за оцветяване в производството на храни и колбаси. При метхиноглобията хемоглобинът не може да произвежда кислород и човекът посинява”, обясни д-р Златева.

Семейството вече е изписано. Установяването на производителия на опасния салам обаче ще бъде много трудно, тъй като пострадалите са изхвърлили опаковката на колбаса.


Критично продължава да бъде състоянието на 52-годишната жена, която заедно със съпруга и свекървата си, се отрови с мухоморки преди няколко дни. Съпругът й се подобрява и няма опасност за живота му, казаха медиците. Припомняме, че 77-годишната свекърва на жената почина преди два дни.