Всяко седмо варненче е с говорен проблем

Мисия Варна

05-11-2009, 12:07

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Всяко седмо варненче е с проблем на писмената или на устната реч.

Това показва есенното проучване сред децата от предучилищна възраст и първи-втори клас във Варна, проведено от Логопедичния център във Варна. Обвханати са 15 079 малчугани, при 2000 от които е установена необходимост от логопедична намеса.

Най-голям процент - 51%, от децата са с нарушена устна реч - проблем, който според логопедите се отстранява по-лесно. При 5400 ученици е изследвана писмената реч чрез контролни диктовки, като при 3,2% са открити нарушения. "Разпратени са писма на родителите на 2000 деца, половината от които се отзоваха на поканата ни да работим", каза шефът на центъра Лиляна Лазарова. В момента в логопедичните кабинети се работи със 724 деца. 198 са с по-леки говорни дефекти, които чакат ред, за да могат специалистите да ги поемат.

Като тревожна тенденция бе посочен постоянно нарастващият брой на учениците, които са с тежки нарушения - около 48%. Сред тях най-прогресивно набъбва групата на децата, които освен специфични нужди за учене имат  и  проблеми при четените и писането. Докато преди 5-6 години децата с тежки говорни и писмени нарушения са били 1,8 на сто от всички, които влизат в логопедичните кабинети, тази година те са 4,3, уточниха от Логопедичния център.

"Преди 2-3 години направихме опит да стигнем до причините, поради които непрестанно расте броят на децата със специфични проблеми в ученето и установихме, че 86% от тях са претърпели по-малки или по-тежки здравословни проблеми", уточни Лазарова.

През тази учебна година Логопедичният център открива още един кабинет със съдействието на Община Варна - в района на ОУ "Добри Чинтулов".дед