Спецчасти атакуваха промишлено-търговския ни център в Москва

Новините

05-11-2009, 12:29

Автор:

ВарнаУтре.бг

Всичко от Автора

Въоръжени мъже с маски нахлуха днес в българския промишлено-търговски център в Москва.

По-късно стана ясно, че акцията на руските специални служби е насочена срещу фирма "Милениум", която е наемател в сградата. Въпреки наказателното постановление, с което разполагат, спецназовете нямат право да нахлуват в имот с дипломатически имунитет, твърди говорителят на МВнР Драговест Горанов.

Това означава, че акцията нарушава Виенската конвенция за дипломатическите отношения, според която в сгради с дипломатически статут представители на властта на съответната страна могат да влизат само с разрешение на посланика.

Твърдението на Горанов обаче май се разминава с актуалния статут на Българския център на промишлеността в Русия - в края на мандата на предишното правителство министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров издаде заповед, с която отне дипломатическия статут на имота. "Заповедта влезе в сила и сега центърът няма дипломатически статут. Руските спецчасти са много стриктни в това отношение и нямаше да влязат, ако нарушаваха конвенцията", коментираха за ВарнаУтре.бг български дипломати.

Според Драговест Горанов българският консул веднага е бил изпратен на мястото. Там той разговарял със спецназовете и те напуснали сградата.