Делото “Славков” остана за следващата година

Архив Варна

05-11-2009, 14:09

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Делото срещу общинския съветник Иван Славков, Николай Хаджимихайлов, Пейчо Пейчев, Янко Колев и Свилен Николов ще продължи на 25-и януари следващата година.

Днес съдът отново не успя да започне разпитите на свидетелите, въпреки че се беше подготвил предварително за всички възможни ситуации.

 

Препъникамъкът този път се оказа защитникът на Хаджимихайлов - Димитър Чавеев, който представи болничен, че е в нервна криза от вчера. В понеделник той поиска от съда два дни, за да има време да се запознае в детайли с всички обвинения срещу клиента му.

Ден преди да се разбере, че Чавеев е болен, съдебния състав беше назначил служебен защитник на Хаджимихайлов, за да може процесът да тръгне нормално. В залата се оказа обаче, че Янчо Георгиев няма право да защитава обвиняемия, тъй като е бил адвокат на друг обвиняем по дознание 130, който е признал вината си и е подписал споразумение с прокуратурата. Проблемът идва от сблъсъка на интереси, защото същият този свидетел ще дава показания срещу Хаджимихайлов.

Адвокат Георгиев пропуснал да сподели със съда този факт, заради което магистратите поискаха Варненската адвокатска колегия да образува срещу него дисциплинарна проверка и той да бъде изваден от списъка със служебните защитници. За да няма подобни проблеми на следващото съдебно заседание през януари 2010-а, съдът постанови за тогава да бъдат определени трима служебни защитници, които да се запознаят предварително с материалите и да имат възможност да влязат в залата и да започнат работа, ако отново има болен адвокат.

След като съдът изчисти проблема със защитата и стана ясно, че делото няма да стартира, магистратите дадоха думата на защитниците за нови искания.

Адвокатите на Славков и Свилен Николов поискаха клиентите им да бъдат пуснати под парична гаранция, но съдът отказа и ги остави в ареста. Единствен от обвиняемите Иван Славков говори в съдебната зала. Той обясни, че освен сериозните му здравословни проблеми, той все още е действащ общински съветник и престоят в ареста му пречи да изпълнява обществения си дълг. После добави с треперещ глас: "От година и два месеца не съм виждал децата си", и не успя да продължи изречеието. Адвокатът му Бранимир Балачев наблегна на факта, че Славков е глава на семейство, което мизерства в момента, защото съпругата му не е в състояние да го издържа.