Удължават грипната ваканция във Варна?

Архив Варна

05-11-2009, 14:27

Автор:

ДАРИНКА ИЛИЕВА

Всичко от Автора

Грипната ваканция за варненските ученици може да бъде удължена, ако се запази тенденцията на нарастване броя на болните от грип тийнейджъри. Това съобщи шефката на дирекцията за надзор над заразните болести в РИОКОЗ-Варна д-р Светла Станева.

„Въпреки обявената ваканция броят на болните ученици продължава да расте. В периода от 30-ти откомври до 4 ноември новозаболелите от остри респираторни заболявания в групата от 5 до 19 години са 630. Ако тази тенденция се задържи, в понеделник ще предложим грипната ваканция да бъде удължена. В момента ми е трудно да кажа какъв срок ще предложим за допълнителни неучебни дни, защото процесите са много динамични”, обясни д-р Станева.

При по-малките деца на възраст 0-4 години също се наблюдава увеличение на заболелите, но ръстът не е толкова сериозен. Регистрираните болни в тази възрастова група са 95. Според д-р Станева обаче засега не се налага детските градини в морската столица да бъдат затворени.

Проверката на всички лекарски кабинети и болнични заведения в морския град показала, че има достатъчно количество противогрипни ваксини „Тамифлу”.

От началото на седмицата всички варненски училища са в едноседмична грипна ваканция. 763 училища в цялата страна също са във ваканция до сряда вечерта.184

506 ученици и 3454 български учители пък са болни от грип.