Живак от термометри паникьоса млади майки

Мисия Варна

05-11-2009, 15:13

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Два сигнала за изтекъл живак от счупени термометри приели служителите на Гражданска защита във Варна. "Хубаво е, че хората се притесняват от подобни инциденти и без да всявам паника

мога да кажа, че има защо. Затова съм разпоредил при всеки подобен случай да се реагира бързо и адекватно от нашите екипи", обясни шефът на службата Владимир Иванов.
Доста домакинства все още използват живачните термометри, а сега е грипно време и те се използват много по-често. От гражданска защита съветват всички, които имат такива термометри, да бъдат внимателни, защото стъклото е крехко и се чупи лесно. "При изтичане на живак може да се реагира по няколко начина, но при всички случаи трябва да е бързо. В аптеките продават прахчета сяра. С нея се поръсва мястото, където е живакът, след което лесно се прибира, задължително в стъклен съд и трябва да се предаде при нас в Гражданска защита. Много хора обаче нямат възможност да реагират бързо при подобни ситуации - да излязат от дома си, да стигнат до аптека, да купят сяра... Затова без притеснение да ни търсят. Пак повтарям, място за паника има. Количеството живак в термометрите, колкото и малко да изглежда, е опасно. Живакът се изпарява бързо, да не говорим, че, ако падне на земята, той се раздробява на малки топченца, малките деца пък пълзят по земята и може наистина да стане беля. Затова моят съвет е да се викат специалисти", обясни Иванов.