1800 деца стават покорители на морето

Архив Варна

06-11-2009, 11:21

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Във Варна стартира проектът “Покорители на морето – Епизод 1 – Розата на ветровете”. Той ще продължи до 15 септември 2010 г и ще обхване 1800 деца от Варна и 200 от Бургас в няколко вида морски спортове.

Партньор на проекта е СК "Черно море Бриз". Главният треньор на клуба Росен Марангозов призна, че дори 100 деца да останат във ветроходството ще е успех.
"Няма квота за записване на ветроходство в проекта. 200 деца да дойдат и 500 да дойдат са добре дошли. Много от обучаващите се ще тренират няколко вида спорт. Проектът доказва, че е във Варна вече има крещяща нужда от водна база на море". В момента всички водни спортове са в езерото", каза Росен Марангозов.
Стойността на проекта “Покорители на морето – Епизод 1 – Розата на ветровете” е финансиран от Оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” и съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз и стойността му е 264 хиляди лева. Целта му е, да създаде и поддържа траен интерес у младежите от средните училища на Варна и Бургас да упражняват ветроходни спортове като възможност за здравословен начин на живот. Идеята е да ограничи агресията у младите, чрез стимулиране към спорт и създаване на трайна нетърпимост към алкохола, наркотиците и асоциалното поведение.
Учениците от 14 до 18 години, които ще тренират ветроходство, гребане, уиндсърфинг и водолазно дело, са от Математическа гимназия „Д-р П. Берон” – Варна, Първа политехническа гимназия с преподаване на чужди езици „Христо Кабакчиев” – Варна, Основно училище „Васил Априлов” – Бургас, Професионалната гимназия по механоелектротехника и електроника – Бургас.