Присаждат бъбреци на още 3-ма във Варна

Мисия Варна

07-11-2009, 12:05

Автор:

ВАРНА УТРЕ.БГ

Всичко от Автора

Още трима пациенти на УМБАЛ „Св. Марина” ще се сдобият с бъбрек най-късно до края на годината. Това съобщи директорът на болницата проф. Красимир Иванов.

„Подготвяме три нови двойки за трансплантация от жив донор, но постоянно възниква някакъв проблем – с донора или с реципиента. Има грипна епидемия и затова не искаме да притискаме нещата. Ако не успеем до края на ноември, то до края на годината най-късно ще имаме още трима трансплантирани”, обясни проф. Иванов.


В началото на 2010-а в болницата ще бъде направена и първата чернодробна трансплантация. Четирима хирурзи, анестезиолози и реаниматори в момента са на обучение в един от най-добрите центрове по трансплантация в Милано, Италия, допълни шефът на „Св. Марина” пред участниците в специализирана среща за трансплантациите.
В нея се включи и националният консултант по трансплантиране и съветник на здравния министър доц. д-р Вилиян Платиканов.


Той обяви, че за тази година „Св. Марина” е първенец в областта на трансплантациите, като има зад гърба си вече четирима успешно трансплантирани пациенти. От началото на тази година у нас са направени 11 присаждания на бъбрек от починали донори. Още толкова са и от жив, 4 от които са във Варна . Общо 10 са получили черен дроб, а трима – сърце.


В най-скоро време МБАЛ „Св. Марина” ще направи своя листа на чакащи за бъбречна трансплантация, което ще улесни процесите по присаждане на жизненоважния орган.


„Всеки от 150-те пациенти, които са на хемодиализа в болницата, са потенциални кандидати да бъдат включени в нея”, каза доц. Платиканов. Над 860 българи в момента са в очакване на бъбрек.

Националният консултант не се ангажира да уточни колко време чакат нуждаещите се у нас, но допълни, че най-бърз е процесът в Испания, където спасяващата живот операция става факт след 3 до 9 месеца.


Големият потенциал по отношение на трупното донорство е в Спешната помощ, каза вчера зам.-кметът по здравеопазването доц. д-р Христо Бозов. „1000 души загиват при катастрофи, 10% от тях да са годни за донори, това е огромен резерв, който може да се ползва. Но е нужна много добра организация и вероятно наблюдение на магистралите от въздуха”, допълни зам.-кметът.


Четири човешки живота спасиха органите на 48-годишна варненка, която почина от аневризма преди по-малко от месец. Нейната сестра Веселина Иванова посочи, че никой от близките й не е бил подготвен за голямата беда, която ги е връхлетяла. Затова смята, че е редно за донорството да се говори още в училище. Сега тя и всички нейни близки са категорични, че ако се наложи, ще дарят своите органи, за да спасят човешки живот.

 

На срещата в Терапията вчера бе и една от първите с присаден във Варна бъбрек  – стоматологът Галина Василева. Година и половина бях на диализа. Сега вече не мисля колко време ще отсъствам от града и дали там, където отивам, има хемодиализа или не. Сега се чувствам много добре. Добре е и майка ми, която ми бе дарител, каза с благгодарност към медиците Василева.”